Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTKY: Československé závody spracúvajú ovocie a zeleninu

Na archívnej snímke zo 4. septembra 1959 Sabinovská konzerváreň. Foto: TASR - Ján Kočiš

Vďaka projektu digitalizácie archívu TASR pravidelne prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát z prostredia československých konzervární.

Bratislava 23. augusta (Teraz.sk/TASR) - Z archívu TASR prinášame výber fotografí zobrazujúcich spracovanie ovocia a zeleniny v konzervárňach v Sládkovičove, Novom Meste nad Váhom, Stupave, Sabinove a Trebišove v rokoch 1949 až 1984.

Sládkovičovo

Na archívnej snímke z 10. júna 1949 konzervovanie zeleniny v Sládkovičove. Na snímke sterilizovanie plechoviek.
Foto: TASR - Anton Tarkoš


Na archívnej snímke z 10. júna 1949 konzervovanie zeleniny v Sládkovičove. Na snímke automatické plnenie plechoviek.
Foto: TASR - Anton Tarkoš


Nové Mesto nad Váhom

Júl 1953. Z roka na rok sa na stôl našich pracujúcich dostáva v zimných mesiacoch viac a viac plodov práce našich konzervární: konzervovaná zelenina, ovocné kompóty a sirupy, marmelády, džemy a iné konzervárenské výrobky. Po bohatej úrode čerešní začínajú v Bratislavskom a Nitrianskom kraji v týchto dňoch už so zberom veľmi dobrej úrody marhúľ. Medzi závodmi, ktoré spracúvajú vykúpené marhule a ostatné ovocie na kompóty, sirupy a iné najrôznejšie pochúťky pre naše deti a pracujúcich, patrí aj závod Považských konzervární v Novom Meste nad Váhom.

Na archívnej snímke zo 16. júla 1953 cukrovar v Sládkovičove, závod ktorý spracováva zeleninu a ovocie. V týchto dňoch mimo ovocných kompótov spracováva tiež ovocie i zeleninu v mraziarňach. Pri rýchlom spracovaní pomáha pracovníkom konzervárne Cukrovar Sládkovičovo dokonalá mechanizácia čistenia zeleniny. Pri tomto stroji pracujú žiačky Odborného učilišťa štátnych pracovných záloh. Na snímke čistia zelenú fazuľu a uhorky.
Foto: TASR - Imrich Gašparík


Na archívnej snímke zo 16. júla 1953 Považské konzervárne v Novom Meste nad Váhom. Na snímke pracovníčky pri napĺňaní pohárov marhuľami pri automatickom stole.
Foto: TASR - Imrich Gašparík


Na archívnej snímke zo 16. júla 1953 Považské konzervárne v Novom Meste nad Váhom. Kompóty, ktoré sú v sklade, prechádzajú ešte pred expedíciou dôkladnou kontrolou, ktorú robia Magda Mlynarčíková, Hanka Hlavatá a Monika Štubňová.
Foto: TASR - Imrich Gašparík


Na archívnej snímke zo 16. júla 1953 Považské konzervárne v Novom Meste nad Váhom. Medzi najlepšie pracovníčky víťaznej smeny J. Pišnera, ktorá splnila plán na 153 % a znížila vlastné náklady o 10 % patria Božena Podolanová (vpravo) a Ľudmila Margetínová. Na snímke kontrolujú váhu ovocia vo fľašiach.
Foto: TASR - Imrich Gašparík


Stupava

September 1955. Pri výrobe sterilizovaných uhoriek a iných sortimentov, ktoré vyvážajú do zahraničia, najmä do Nemeckej demokratickej republiky, Holandska, Švajčiarska a Austrálie, dosahujú pracujúci výrobne v Stupave pod vedením vedúceho výroby Františka Cibulku pekné výsledky.

Na archívnej snímke z 10. septembra 1955 Záhorské liehovary a konzervárne n.p. Malacky, výrobňa Stupava. Na snímke uhorky vo fľašiach zalievajú sladkokyslým octom a fľaše hermeticky uzatvárajú.
Foto: TASR - Koloman Cích


Na archívnej snímke z 10. septembra 1955 Záhorské liehovary a konzervárne n.p. Malacky, výrobňa Stupava. Na výrobky určené na export sa nalepujú vignetky v cudzích rečiach. Na snímke Mária Lahkovičová s konzervou uhoriek určených na export.
Foto: TASR - Koloman Cích


Sabinov

September 1959. Do Sabinovskej konzervárne sa denne valia vagóny ovocia z tohtoročnej úrody, aby sa spracovalo na kompóty, džemy, lekváre, sirupy, vína a iné výrobky, z ktorých nemalé množstvo odchádza do zahraničia.

Na archívnej snímke zo 4. septembra 1959 Sabinovská konzerváreň.
Foto: TASR - Ján Kočiš


Na archívnej snímke zo 4. septembra 1959 Sabinovská konzerváreň. Na snímke kompótovanie sliviek a veľkých bulharských broskýň. Irena Báňasová zalieva naložené broskyne sirupom.
Foto: TASR - Ján Kočiš


Trebišov

November 1965. Konzerváreň Trebišovského potravinárskeho kombinátu vyprodukuje v nadpláne výrobyky za 760 tisíc korún. Z ich výrobkov hlavne rôzne kompóty sa expedujú do zahraničia. Dôslednou hospodárnosťou a využitím dostupnej mechanizácie získajú ďalších 5000 Kčs.

Na archívnej snímke z 10. novembra 1965 Trebišovský potravinársky kombinát. Na snímke Margita Mrázová uskladňuje konzervy slivák, určené do Anglicka.
Foto: TASR - Gabriel Bodnár


Nové Mesto nad Váhom

Júl 1984. V tohtoročnej konzervárenskej sezóne vyprodukujú pracovníci Slovliku 2900 ton ovocných kompótov, 1800 ton sterilizovanej zeleniny, 1400 ton uhoriek a takmer 13 tisíc ton sirupov a ovocných štiav. V týchto dňoch je v plnom prúde spracovanie jahôd, čerešní, višní a na jednej linke vyrábajú džús z čiernych ríbezlí. Počas hlavnej sezóny už tradične pri čistení, konzervovaní i uskladňovaní vypomáhajú konzervárom študenti zo stredných i vysokých škôl. V trojtýždňových turnusoch sa ich za celé prázdniny v novomestskom Slovliku vystrieda vyše 700. V týchto dňoch sa v nepretržitých trojsmenných prevádzkach vystrieda 180 študentov Strednej ekonomickej školy v Trnave a Strednej potravinárskej školy v Nitre.

Na archívnej snímke z 23. júla 1984 Slovlik - konzerváreň v Novom Meste nad Váhom. Na snímke brigádničky Dana Valaštínová (vľavo) a Eva Antalovičová pracujú pri kruhovom plniacom stole.
Foto: TASR - Drahotín Šulla