Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve

Na archívnej snímke zo 17. júla 1967 Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. Pásmom ľudovej hudby, spevu a tancov pod názvom "Pozdravy výsostnej Poľane" vyvrcholili v nedeľu 16. júla v Detve Podpolianske folklórne slávnosti. V programe sa predstavili folklórne skupiny z Detvy, Očovej, Šumiaca a iné. Poslaním týchto slávností je oživovanie starých tradícií v oblasti ľudového spevu a tanca. Foto: TASR/Ján Valko

Vďaka projektu digitalizácie archívu TASR pravidelne prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát z Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve.

Bratislava 10. júl (TASR) - Dnes sa začínajú Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP), ktoré potrvajú až 12. júla.

Okrem programov, venovaných regionálnym nositeľom tradícií, bude lákadlom najmä vystúpenie Lúčnice, venované jubileu jej zakladateľa, rodáka spod Poľany Štefana Nosáľa.

Detvianske slávnosti navštevuje každoročne približne 50.000 domácich, ale i zahraničných milovníkov ľudovej kultúry. Spolu s Východnou sú najväčšou oslavou slovenskej tradičnej kultúry.

Tento rok sa v amfiteátri v Detve koná už jubilejný 50. ročník. Pri tejto príležitosti prinášame archívne fotografie zobrazujúce podoby festivalu v rokoch 1967, 1969, 1972, 1983.

1967

Na archívnej snímke zo 17. júla 1967 Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. Pásmom ľudovej hudby, spevu a tancov pod názvom "Pozdravy výsostnej Poľane" vyvrcholili v nedeľu 16. júla v Detve Podpolianske folklórne slávnosti. V programe sa predstavili folklórne skupiny z Detvy, Očovej, Šumiaca a iné. Poslaním týchto slávností je oživovanie starých tradícií v oblasti ľudového spevu a tanca.
Foto: TASR/Ján Valko


Na archívnej snímke zo 17. júla 1967 Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. Pásmom ľudovej hudby, spevu a tancov pod názvom "Pozdravy výsostnej Poľane" vyvrcholili v nedeľu 16. júla v Detve Podpolianske folklórne slávnosti. V programe sa predstavili folklórne skupiny z Detvy, Očovej, Šumiaca a iné. Poslaním týchto slávností je oživovanie starých tradícií v oblasti ľudového spevu a tanca.
Foto: TASR/Ján Valko


1969
Na archívnej snímke zo 14. júla 1969 Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. V rázovitej obci Detva, ktorá sa múže pochváliť pestovaním írečitého slovenského ľudového umena, vyvrcholili v sobotu a v nedeľu Podpolianske folklórne slávnosti, ktoré tu usporiadali už po štvrtý rok. So svojim programom prišlo do Detvy 6 folklórnych skupín z Podpolianskej oblasti stredného Slovenska. Ulicami Detvy prešiel pestrofarebný sprievod krojovaných skupín viac ako 550 účinkujúcich. Detvanci ukázali v sprievode krásu svojich pestrovyšívaných farebných krojov. Spolu s domácimi folklórnymi skupinami kráčali v sprievode aj hosťujúce súbory.
Foto: TASR/Ľudovít Füle


Na archívnej snímke zo 14. júla 1969 Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. V rázovitej obci Detva, ktorá sa múže pochváliť pestovaním írečitého slovenského ľudového umena, vyvrcholili v sobotu a v nedeľu Podpolianske folklórne slávnosti, ktoré tu usporiadali už po štvrtý rok. So svojim programom prišlo do Detvy 6 folklórnych skupín z Podpolianskej oblasti stredného Slovenska. Na Podpolianskych folklórnych slávnostiach v Detve veľkému úspechu sa tešil program hosťujúceho holandského súboru International Folkloristisch Danstheater Amsterdam. Na snímke holandské tance z morského pobrežia.
Foto: TASR/Ľudovít Füle


a archívnej snímke zo 14. júla 1969 Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. V rázovitej obci Detva, ktorá sa múže pochváliť pestovaním írečitého slovenského ľudového umena, vyvrcholili v sobotu a v nedeľu Podpolianske folklórne slávnosti, ktoré tu usporiadali už po štvrtý rok. So svojim programom prišlo do Detvy 6 folklórnych skupín z Podpolianskej oblasti stredného Slovenska. Ulicami Detvy prešiel pestrofarebný sprievod krojovaných skupín viac ako 550 účinkujúcich. Detvanci ukázali v sprievode krásu svojich pestrovyšívaných farebných krojov. Spolu s domácimi folklórnymi skupinami kráčali v sprievode aj hosťujúce súbory.
Foto: TASR/Ľudovít Füle


1972
Na archívnej snímke zo 6. júla 1972 Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. V Detve sa konal VII. ročník Podpolianskych folklórnych slávností. Potomkovia básnikom Sládkovičom ospievaných ľudí spod Poľany sa tu stretli v prvých dvoch júlových dňoch, aby tancovali, spievali či obdivovali iných. Na snímke plný amfiteáter sledoval šantenie podpolianskej mlade i profesionálne vystúpenie SĽUK-u.
Foto: TASR/Ján Lofaj


Na archívnej snímke zo 6. júla 1972 Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. V Detve sa konal VII. ročník Podpolianskych folklórnych slávností. Potomkovia básnikom Sládkovičom ospievaných ľudí spod Poľany sa tu stretli v prvých dvoch júlových dňoch, aby tancovali, spievali či obdivovali iných. Na snímke v krásnom zelenom detvianskom chotári tancovali a spievali Podpolianci.
Foto: TASR/Ján Lofaj


Na archívnej snímke zo 6. júla 1972 Podpolianske folklórne slávnosti v Detve. V Detve sa konal VII. ročník Podpolianskych folklórnych slávností. Potomkovia básnikom Sládkovičom ospievaných ľudí spod Poľany sa tu stretli v prvých dvoch júlových dňoch, aby tancovali, spievali či obdivovali iných. Na snímke známa detvianska muzika Ďatelinka.
Foto: TASR/ Ján Lofaj


1983
Na archívnej snímke z 12. júla 1983 folklórne slávnosti v Detve. V dňoch 8.-10. júla sa v Detve konali XVIII. folklórne slávnosti pod Poľanou. Predstavili sa na nich sólisti, skupiny a súbory zo Stredoslovenského kraja, ako aj Slováci a Česi žijúci v zahraničí. Na snímke celkový pohľad na amfiteáter pod Poľanou.
Foto: TASR/Peter Lenhart


Na archívnej snímke z 12. júla 1983 folklórne slávnosti v Detve. V dňoch 8.-10. júla sa v Detve konali XVIII. folklórne slávnosti pod Poľanou. Predstavili sa na nich sólisti, skupiny a súbory zo Stredoslovenského kraja, ako aj Slováci a Česi žijúci v zahraničí. V programe jubilujúcich súborov "Medajlóny" sa predstavil súbor Turiec z Martina.
Foto: TASR/Peter Lenhart