Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ vyzýva k pomoci utečencom

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Je to skúška našej viery, dúfam, že v nej obstojíme, povedal Babjak.

Prešov 28. februára (TASR) - Gréckokatolícky prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ vyzýva ľudí, aby boli nápomocní utečencom z Ukrajiny. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"Na hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj pomáha naša Prešovská charita spolu so Spišskou charitou a mnoho dobrovoľníkov charity. Tiež tam pomáhajú bohoslovci a kňazi z nášho kňazského seminára a mnohí kňazi z Prešovskej archieparchie. V tejto ťažkej situácii my kresťania v duchu svojej viery pomáhame trpiacemu Kristovi, ktorého môžeme a máme vidieť v každom utečencovi. Je to skúška našej viery, dúfam, že v nej obstojíme," povedal Babjak.

Prostredníctvom kňazov ľudí vyzval, aby pomohli aj s ubytovaním, ak bude potreba. "Zatiaľ je potrebné utečencov ľudsky privítať, povzbudiť dobrým slovom, podať potrebné informácie, ponúknuť ich horúcim čajom a deťom podarovať nejaké sladkosti. Gréckokatolícki kňazi sú k dispozícii aj k duchovným a psychologickým rozhovorom," doplnil Babjak.

Ako dodal, ďakuje všetkým, ktorí pomáhajú utečencom na hraničných priechodoch. Tiež vyzval k modlitbe, prísnemu pôstu a k iným duchovným obetám za ukončenie vojny.