Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Arcibiskup Vasiľ sa stal apoštolským administrátorom Košickej eparchie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vymenovaním za apoštolského administrátora Košickej eparchie pre katolíkov byzantského obradu arcibiskup Vasiľ končí ako sekretár kongregácie a príde pôsobiť na Slovensko.

Vatikán/Bratislava 20. januára (TASR) - Pápež František vymenoval doterajšieho sekretára Kongregácie pre východné cirkvi Cyrila Vasiľa za apoštolského administrátora sede plena Košickej eparchie. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra Vatican News.

Za sekretára Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme bol Cyril Vasiľ vymenovaný v roku 2009 terajším emeritným pápežom Benediktom XVI., ktorý ho súčasne vymenoval aj za titulárneho arcibiskupa Ptolemaidy v Líbyi.

Vymenovaním za apoštolského administrátora Košickej eparchie pre katolíkov byzantského obradu arcibiskup Vasiľ "končí ako sekretár kongregácie a príde pôsobiť na Slovensko", uvádza sa v správe Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

"Apoštolský administrátor sede plena je správca diecézy alebo eparchie. Vladyka Milan Chautur teda zostáva košickým eparchom. Arcibiskup Cyril Vasiľ je však vymenovaný za správcu eparchie," uviedla TK KBS.

Apoštolský administrátor sede plena je vymenovaný za správcu diecézy v čase, keď diecézny biskup nemôže vykonávať správu diecézy zo závažného, ale z povahy veci dočasného dôvodu.