Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Areál Úradu vlády SR sa má rekonštruovať, schválili obstarávanie

Na archívnej snímke budova Úradu vlády v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Infraštruktúra je podľa predkladateľov už opotrebovaná a vyžaduje si systematickú zmenu, ktorá zabezpečí riadne a spoľahlivé fungovanie.

Bratislava 3. mája (TASR) - Areál Úradu vlády (ÚV) SR by sa mal rekonštruovať. Vládny kabinet na svojom stredajšom rokovaní vlády schválil návrh o začatí obstarávania stavby zameranej práve na rekonštrukciu areálu ÚV SR.

"Návrh zámeru Rekonštrukcie areálu ÚV SR je vyvolaný už nevyhovujúcimi parametrami na danú prevádzku, havarijným stavom inžinierskych sietí, vodovodu a kanalizácie, ktorý spôsobuje poruchy a havárie na týchto rozvodoch. S tým súvisí sekundárne poškodenie komunikácií," uvádza sa v predloženom materiáli. Infraštruktúra je podľa predkladateľov už opotrebovaná a vyžaduje si systematickú zmenu, ktorá zabezpečí riadne a spoľahlivé fungovanie.

Rekonštrukcia sa týka stavebných prác v uzatvorenom pamiatkovo chránenom areáli ÚV, ktoré bezprostredne pred vstupom do areálu čiastočne zasahujú do uličného priestoru. "Hlavným stavebným objektom je výstavba novej vstupnej budovy určenej pre návštevy a zamestnancov úradu vlády, ďalej rekonštrukcia vnútroareálových spevnených plôch a komunikácií vrátane čestného nádvoria, revitalizácia parkovej zelene, závlahový systém s novým zdrojom vody zo studne, nové areálové osvetlenie, doplňujúce prvky záhradnej architektúry, jazierko, rekonštrukcia splaškovej kanalizácie, dažďovej kanalizácie, vodovodu, nové prípojky inžinierskych sietí, úprava a dostavba časti oplotenia," uvádza v predloženom materiáli. Navrhované úpravy areálu rešpektujú pôvodnú kompozičnú osnovu historickej záhrady podľa požiadavky Krajského pamiatkového úradu Bratislava.

Projekt rieši z pohľadu úradu vlády aj požiadavky na bezpečnosť, efektívnu kontrolu osôb vstupujúcich do areálu a tiež statickú dopravu. Rekonštrukciou objektu sa majú znížiť náklady na údržbu, keďže automatické zavlažovanie bude zásobované z novovyvŕtaného vrtu, osvetlenie celého areálu bude pomocou nízkoenergetických LED svietidiel.

Investičná akcia bude financovaná zo štátneho rozpočtu. Celkové výdavky na investičnú akciu sú vyčíslené v sume 6.602.012 eur.

Vláda zároveň v stredu súhlasila aj so zmenou účelu použitia kapitálových výdavkov v kapitole ÚV SR vo výške 250.000 eur z roku 2022 a ich použitím na dofinancovanie rekonštrukcie areálu ÚV SR.