Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Armáda SR: Rok vojny na Ukrajine znamenal stovky úloh

Na sníme slovenskí vojaci počas cvičenia Saber Strike vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť, 7. marca 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Reakciou na ruskú inváziu bola v uplynulom roku aj zvýšená bojová pohotovosť.

Bratislava 24. februára (TASR) - Rok vojny na Ukrajine znamenal pre Ozbrojené sily (OS) SR stovky úloh a tisícky odpracovaných hodín. Reakciou na ruskú inváziu bola v uplynulom roku aj zvýšená bojová pohotovosť. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Ozbrojené sily SR významnou mierou prispeli k zvládnutiu krízovej situácie po vypuknutí agresie voči Ukrajine a potvrdili, že sú jedným zo stabilných pilierov bezpečnosti a odolnosti našej krajiny vďaka bezprecedentnému odhodlaniu a profesionalite jej príslušníkov," skonštatoval náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Na východnej hranici odpracovali príslušníci OS SR od vypuknutia vojny do konca januára takmer 68.000 osobodní. Ako priblížil hovorca, medzi hlavné plnené úlohy patrilo zabezpečenie zelenej hranice v podobe prieskumných hliadok a obletov s využitím vrtuľníkov UH-60M, podpora činnosti hraničnej a cudzineckej polície na hraničných priechodoch, ale aj výstavba tranzitného tábora v priestore Mokraď.

Vojaci sú zapojení aj do prevádzky logistických centier pri prekládke materiálnej pomoci pre Ukrajinu. Podieľali sa na zabezpečení odovzdania stoviek kusov vojenskej techniky, desiatok tisíc ton vojenského a humanitárneho materiálu a zabezpečení hladkého priebehu stoviek presunov.

Najmä v úvodnej fáze konfliktu boli aktivované vybrané jednotky prehľadu, velenia a riadenia protivzdušnej obrany a do postavení boli vyvedené palebné prvky protivzdušnej obrany na posilnenie vzdušného priestoru. Okrem toho všetky útvary a zariadenia od začiatku plnia tzv. úlohy na ochranu síl vyššieho stupňa, čo v praxi znamená zabezpečenie zvýšenej ochrany objektov v používaní OS SR.