Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Akademický senát STU schválil prvý predpis podľa novelizovaného zákona

Na archívnej snímke aula Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Foto: TASR/Andrej Galica

Doposiaľ bola metodika súčasťou rozpisu dotácie – materiálu, ktorý schvaľoval AS STU.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Akademický senát Slovenskej technickej univerzity (AS STU) schválil metodiku rozpisu dotácie zo štátneho rozpočtu na súčasti STU na rok 2022. Je to prvý predpis, ktorý senát schvaľoval podľa novelizovaného znenia vysokoškolského zákona. Stalo sa tak na zasadnutí 25. apríla, v prvý deň účinnosti novely. Informuje o tom STU na svojom webe.

Súčasne išlo o prvé prerokovanie takéhoto dokumentu. Doposiaľ bola metodika súčasťou rozpisu dotácie – materiálu, ktorý schvaľoval AS STU. Táto novinka, spolu so skutočnosťou, že konsolidované znenie novely vysokoškolského zákona vyšlo v zbierke zákonov v piatok 22. apríla, spôsobili pri prerokúvaní materiálu rozpaky medzi senátormi. "Vedenie univerzity malo úprimnú snahu vyhovieť novej litere zákona, jej finálne znenie sme však spoznali až jeden pracovný deň pred nadobudnutím účinnosti. Spôsobilo to nejasnosti pre nedostatok času na prerokovanie a vysvetlenie metodiky, ktorá doposiaľ nebola schvaľovaná osobitne," konštatoval rektor STU Oliver Moravčík.

"Obávam sa, že podobných situácií zažijeme v nasledujúcom období viac a potvrdí sa opodstatnenosť výhrad, ktoré k novele a spôsobu jej prijímania tlmočila akademická obec," dodal predseda AS STU Marián Peciar. Metodiku rozpisu dotácie zo štátneho rozpočtu na súčasti STU na rok 2022 napokon po dlhšej diskusii AS STU s pripomienkami schválil a odporučil ju predložiť na rokovanie správnej rade STU.