Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Štátne nemocnice: Zdražovanie energií predstavuje závažný problém

Univerzitná nemocnica Bratislava, archívna snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice ceny plynu v porovnaní s januárom 2021 narástli o 750 percent. V prípade elektriny ide o 90 percent.

Bratislava 10. februára (TASR) – Zvyšovanie cien energií predstavuje pre nemocnice závažný problém a môže ohroziť plynulosť poskytovania zdravotnej starostlivosti. Pre TASR to uviedla Asociácia štátnych nemocníc (AŠN) SR. Podľa odhadov jej členov sa náklady na energie v nemocniciach oproti minulému roku zvýšili v priemere o zhruba 170 percent.

"Zástupcovia AŠN SR budú informovať o tejto situácii na plánovanom stretnutí s ministrom zdravotníctva SR," doplnila asociácia.

V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice ceny plynu v porovnaní s januárom 2021 narástli o 750 percent. V prípade elektriny ide o 90 percent. "Takéto výrazné zdražovanie má, samozrejme, veľký vplyv na chod nášho zdravotníckeho zariadenia. Prináša so sebou zvýšenie nákladov na samotnú prevádzku, služby či materiály," skonštatovala pre TASR hovorkyňa UNLP Monika Krišková s tým, že bez pomoci štátu nemocnica situáciu nezvládne.

V banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta predstavuje zvýšenie cien za január 2022 oproti minulému roku približne 400 percent. "Čo bude mať dosah na rozpočet nemocnice," doplnila pre TASR hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Zvyšovanie cien energií zaznamenala aj Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). "Za energie platíme medziročne viac ako dvojnásobne vyššie ceny, čo, samozrejme, negatívne ovplyvňuje nastavený rozpočet nemocnice, a tým brzdí aj dosahovanie dlhodobých cieľov v oblasti zlepšovania kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti," priblížila pre TASR hovorkyňa UNB Petra Lániková.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) po stredajšom (9. 2.) rokovaní vlády informoval, že na pomoc s nárastom cien štát nemocniciam vyčlení 12 miliónov eur.