Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Asociácia na ochranu práv pacientov funguje už dve desaťročia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súčasnosti zastupuje AOPP členské organizácie vo výboroch a komisiách Ministerstva zdravotníctva SR či Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) pomáha zlepšiť postavenie pacienta na Slovensku už 20 rokov. Aktuálnymi témami asociácie sú pandémia a problém dlhodobej zdravotnej starostlivosti. V stanovisku to skonštatovala Mária Lévyová, prezidentka AOPP.

AOPP v súčasnosti združuje takmer 50 pacientskych organizácií, ktoré pomáhajú pacientom s rozličnými diagnózami. „Aktívne sa zapájame do procesov zmien a inovácií prospešných pre pacientov. V súčasnosti prispievame k tvorbe štandardných diagnostických a terapeutických, ako aj preventívnych postupov, od ktorých by sa mal odvíjať manažment pacienta v systéme poskytovania zdravotnej starostlivosti," spresnila Lévyová. Aktuálne sa AOPP zaoberá najmä problémami, ktoré priniesla pandémia, a témou dlhodobej zdravotnej starostlivosti.

V súčasnosti zastupuje AOPP členské organizácie vo výboroch a komisiách Ministerstva zdravotníctva SR či Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Spolupracuje tiež s množstvom odborných spoločností, so zdravotnými poisťovňami, orgánmi štátnej správy a samosprávy, so vzdelávacími inštitúciami či mimovládnymi neziskovými organizáciami.

Lévyová poukazuje na to, že pozícia pacientov sa zlepšuje len veľmi ťažko. "Ako asociácia sme mnohokrát konfrontovaní s príbehmi pacientov, ktorí si svoju liečbu nemôžu dovoliť," vysvetľuje Lévyová. Ako dodáva, už roky sa AOPP snaží presadiť, aby jedným z kritérií v prijímaní zásadných zmien, akými sú napríklad doplatky za lieky či poskytovanie dlhodobej starostlivosti, bola práve analýza sociálnych dosahov na pacienta.

V posledných rokoch AOPP výrazne posilnilo aj poradenstvo pre pacientov, v rámci ktorého im pomáha riešiť ich konkrétne problémy. „Zákon vždy určuje, na čo pacient má nárok a, naopak, k čomu sa pacient nedostane. Nie je v silách laika zorientovať sa jednoducho v zákonoch a vyhláškach, teda v legislatíve ako takej," priblížila Elena Marušáková, druhá viceprezidentka AOPP.

Lévyová tiež konštatuje, že v porovnaní s inými sektormi sú práve pacientske organizácie z hľadiska financovania už dlhé roky na okraji záujmu štátu a ministerstva zdravotníctva. "Očakávame, že s postupným zlepšovaním epidemickej situácie sa začne opäť hovoriť, ale najmä konať v oblasti zvyšovania dostupnosti prevencie, zdravotnej starostlivosti a inovatívnej liečby, rovnako ako v posilňovaní postavenia AOPP a pacientskych organizácii," dodala Lévyová.