Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Asociácia: Návrh novely o umeleckých fondoch bol snahou zrušiť ich

Na snímke Štefan Dlugolinský. Foto: TASR - Michal Svítok

Zákon podporilo zo 137 prítomných 67 poslancov, proti bolo 43, zdržalo sa 27 poslancov a 13 boli neprítomní.

Bratislava 2. februára (TASR) - Návrh novely zákona o umeleckých fondoch nebol úsilím o reformu či zefektívnenie činnosti fondov, ale snahou o ich zrušenie. Tvrdí to Slovenská asociácia novinárov (SAN), ktorá zároveň víta neschválenie návrhu novely v pléne Národnej rady (NR) SR.

"Už od samého začiatku sme považovali návrh ministerstva kultúry (MK) za politický a nekompetentný a navyše pripravený bez konzultácie s tými, ktorých sa primárne dotýkal," uviedol predseda SAN Štefan Dlugolinský. Upozornil, že umelecké fondy zo zákona, vrátane Literárneho fondu, využívajú dvojpercentné odvody autorov a umelcov nielen na rozvoj slovenskej kultúry, ale aj na edukačné a sociálne účely nemalého významu.

Poslanci NR SR v stredu (1. 2.) neschválili vládnu novelu zákona o umeleckých fondoch z dielne MK SR. Návrhom sa mala od tohto roka zrušiť autorom a umelcom povinnosť odvádzať povinný dvojpercentný príspevok zo svojich odmien umeleckým fondom. Povinnosť odvodu mala odpadnúť aj dedičom autorských práv.

Zákon podporilo zo 137 prítomných 67 poslancov, proti bolo 43, zdržalo sa 27 poslancov a 13 boli neprítomní. Návrh nepodporili okrem iných opozičných poslancov ani poslanci Sme rodina, ktorí sa zdržali. Poslanci opozičnej SaS hlasovali za.