Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Asociácia nemocníc nesúhlasí so zmenou detských pohotovostí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Odborníčka ministerstva zdravotníctva pre primárnu pediatriu Elena Prokopová uviedla, že zmeny sú potrebné na zachovanie základnej zdravotnej starostlivosti pre deti.

Bratislava 31. mája (TASR) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) nesúhlasí s avizovanou zmenou organizácie detských ambulantných pohotovostí, pri ktorej by malo dôjsť k prehodnoteniu dĺžky trvania, počtu a lokalizácie. Upozorňuje na to, že lekári na detských oddeleniach v nemocniciach nemôžu počas služby nahrádzať detské ambulantné pohotovosti. TASR o tom informovala samostatná organizačná pracovníčka ANS Elena Močilanová.

"Urgentné príjmy sú určené výlučne pre dospelých a lekári v nich nemajú špecializáciu na starostlivosť o deti. Ďalším dôležitým faktom je, že lekári na detských oddeleniach nemôžu počas služby nahrádzať detskú ambulantnú pohotovostnú službu, pretože skolabuje starostlivosť o ťažkých pacientov na detských oddeleniach a ďalšie zvýšenie práce už aj tak personálne poddimenzovaných oddelení prinesie prehĺbenie ich vyčerpania, odmietanie takýchto služieb až nezáujem o prácu na oddelení," skonštatovala asociácia.

Odborníčka ministerstva zdravotníctva pre primárnu pediatriu Elena Prokopová uviedla, že zmeny sú potrebné na zachovanie základnej zdravotnej starostlivosti pre deti. Poukázala pritom na vekovú štruktúru primárnych pediatrov a všeobecných lekárov pre dospelých. Zdôraznila, že návrhom sa nesnažia presunúť pacientov do nemocníc. Vysvetlila, že ambulantné pohotovosti a urgenty majú iný charakter pacientov.

ANS s ňou však nesúhlasí. Nesystémové riešenia a presun zodpovednosti na oddelenia môžu podľa nej spôsobiť ich reálny kolaps. "Nemôžeme a nesmieme si zatvárať oči ani pred tým, že klesá počet lôžkových detských oddelení a po realizácii pripravovanej optimalizácie siete nemocníc ich počet klesne ešte výraznejšie, čo vyvoláva otázky o ďalšej zabezpečenosti starostlivosti o detských pacientov. Cesta pacienta sa schováva za vágne frázy, bez reálnych odpovedí," podotkla.

Asociáciu mrzí, že rezort zdravotníctva si nenašiel čas na vypočutie jej názorov. "Rovnako ako nediskutovalo so zástupcami samospráv a regiónov, ktoré budú dotknuté rovnako," dodala. Minister zdravotníctva Michal Palkovič v utorok (30. 5.) deklaroval, že sa so zástupcami asociácie ešte plánuje stretnúť.