Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Asociácia ochraňujúca pacientov:Revízia úhrad liekov zhorší dostupnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Doplatky za balenia liekov sa zvýšia o niekoľko desiatok eur za balenie.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Nová revízia úhrad liekov zhorší ich dostupnosť. Dotknúť by sa mala najmä onkologických, neurologických, psychiatrických či diabetických pacientov. Prvé zmeny by mali byť citeľné už v októbri. Situácia by sa navyše mala zhoršiť od januára. Na tlačovej konferencii na to v utorok upozornila Asociácia na ochranu práv pacienta (AOPP).

Prezidentka AOPP Mária Lévyová upozornila, že počet ľudí, ktorí sa začali obracať na asociáciu, stúpol. Prvé dopady revízie úhrad liekov sa podľa jej slov pacientov dotknú už počas októbra. Doplatky za balenia liekov sa zvýšia o niekoľko desiatok eur za balenie. V hraničnom prípade pri ochorení rakoviny krvi sa suma pohybuje vo výške 2166 eur za balenie.

Napriek tomu, že konanie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR k revízii úhrad liekov, platnej od 1. januára 2020, ešte ukončené nie je, na základe predbežných analýz hrozí zvyšovanie doplatkov v oblasti neurológie, a to pre pacientov s epilepsiou, ale aj sklerózou multiplex. Následky taktiež pocítia pacienti s transplantáciami, ale aj s diabetom a schizofréniou.

"My sa nebránime rozumným, medicínsky opodstatneným a sociálne dostupným doplatkom. Chápeme výchovný efekt doplatku, ktorý niektorých pacientov upozorní na fakt, že žiaden liek nie je zadarmo a niekto ho proste zaplatiť musí. Sú ale prípady, keď je doplatok neakceptovateľný z medicínskych, ale aj sociálnych dôvodov. Taktiež treba zohľadňovať osobitné dosahy na sociálne skupiny pacientov," zdôraznil viceprezident AOPP Dominik Tomek.

AOPP rovnako poukázala aj na zmenu zaraďovania liekov do kategorizačného zoznamu. "Vplyvom tejto revízie sa zvýšil doplatok u tretiny úhradových skupín. Ministerstvo tvrdí, že to nie je problém, lebo v každej skupine by mal byť aspoň jeden liek, ktorý je bez doplatku. Pravda je však taká, že v týchto úhradových skupinách, kde došlo k zvýšeniu doplatku, je až 70 percent úhradových skupín, ktoré obsahujú nenahraditeľné liečebné alternatívy," komentovali zástupcovia pacientov s dôvetkom, že v skupine síce lieky bez doplatku, ale z medicínskeho hľadiska zameniteľný nie je.

"Je potrebné prijať také zmeny, ktoré budú v prospech pacientov. Dohody sa nerobia tak, že k ním nedôjde a máme tu výpadok liekov. Ani nevieme, čo je to nedostupnosť," uzavrela AOPP.