Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska má nové vedenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Juščák je prozaik a publicista, pôsobil v technických profesiách, pracoval v rozhlase a viacerých tlačených periodikách, bol hovorcom v Ústave pamäti národa a šéfredaktorom časopisu Pamäť národa.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Novým predsedom Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) sa stal spisovateľ a publicista Peter Juščák. Vystriedal na tomto poste doterajšieho predsedu, básnika Erika Markoviča.

AOSS zvolila Juščáka na mimoriadnom zasadaní 16. novembra. Kandidatúru prijal s vedomím, že AOSS, ktorá združuje ďalších šesť spisovateľských organizácií, potrebuje zásadné organizačné zmeny. Jej doterajšie pôsobenie označil za ťažkopádne a málo účinné pri riešení postavenia literatúry a literátov v spoločnosti.

"Hlas spisovateľov v posledných rokoch neprimerane stíchol, najmä v médiách, ale aj v kultúrnom a spoločenskom prostredí. Spisovateľ je tvorcom hodnôt, ktoré ostávajú aj pre budúce generácie a bývajú ojedinelým svedectvom doby a jej ľudí. Preto sa pri obnove organizácie budem usilovať o jej dôstojné postavenie, silný humanistický a umelecký hlas, ako aj o výraznejšie postavenie jej členov a spolupracovníkov," vyjadril sa Juščák.

AOSS združuje šesť spisovateľských organizácií pôsobiacich na Slovensku. Patria do nej Klub nezávislých spisovateľov, Obec spisovateľov Slovenska, Spoločnosť maďarských spisovateľov na Slovensku, Spolok ukrajinských spisovateľov na Slovensku, Klub literatúry faktu a Slovenské centrum PEN.

Peter Juščák (1953) je prozaik a publicista, pôsobil v technických profesiách, pracoval v rozhlase a viacerých tlačených periodikách, bol hovorcom v Ústave pamäti národa a šéfredaktorom časopisu Pamäť národa. Vydal zbierky poviedok, dokumentárnu zbierku osudov zavlečených občanov do gulagov, niekoľko románov. Najnovší román s názvom "...a nezabudni na labute!" o osudoch žien v lágroch na Kolyme bol vo finálovej desiatke súťaže Anasoft litera (2015).