Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Asociácia vodárov: Najkvalitnejším zdrojom vody je podzemná voda

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Najväčšou zásobárňou pitnej vody je Žitný ostrov. Asociácia zdôrazňuje, že ju treba chrániť pre ďalšie generácie.

Bratislava 22. marca (TASR) - Najkvalitnejším zdrojom vody je podzemná voda. Je menej vystavená negatívnym vplyvom znečistenia ako povrchová voda, a preto je menej náročná na úpravu. Uviedla to Asociácia vodárenských spoločností (AVS) pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý pripadá na 22. marca. Tohtoročná téma sa zameriava na zvýšenie povedomia o podzemných vodách a pripomína potrebu ich ochrany.

Zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou v SR je na 80 percent zabezpečené zdrojmi podzemných vôd. "Slovensko nedisponuje významnými zdrojmi nerastného bohatstva, pod zemským povrchom však skrýva veľkokapacitné využiteľné zdroje pitnej vody, ktoré sa v budúcnosti môžu stať významnou komoditou pre našu krajinu," hovorí asociácia.

Najväčšou zásobárňou pitnej vody je Žitný ostrov. Asociácia zdôrazňuje, že ju treba chrániť pre ďalšie generácie. Kvalitná voda sa podľa AVS najviac nachádza na západnom a čiastočne na strednom Slovensku. "Východ krajiny je vo veľkej miere odkázaný na povrchové zdroje," tvrdí.

AVS približuje, že kvalitu a bezpečnosť podzemnej vody ohrozujú viaceré riziká. Ide o nekontrolovanú výstavbu v ochranných pásmach vodných zdrojov, nadmerné využívanie dusíkatých hnojív a pesticídov v poľnohospodárstve, neriadené skládky odpadov či bodové zdroje znečistenia z priemyslu. "Chýbajúce kanalizácie a čistiarne odpadových vôd, ktoré sú suplované stovkami žúmp a trativodmi, ale aj množstvo nových nelegálnych skládok odpadu prispievajú k ich znečisteniu," konštatuje asociácia.

Dodala, že znižovanie výdatnosti podzemných vôd je tiež následkom klimatickej zmeny prejavujúcej sa suchami a vysokými teplotami.