Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Asociácia zdravotných poisťovní víta, že ÚDZS má po dlhom čase šéfku

Logo ÚDZS Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bláhovú za predsedníčku ÚDZS navrhol vláde minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Bratislava 2. mája (TASR) - Asociácia zdravotných poisťovní (AZP) víta, že po dlhom čase sa podarilo obsadiť miesto šéfky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Tou sa od štvrtka (29.4.) stala Renáta Bláhová. Pre TASR to povedal výkonný riaditeľ asociácie Michal Štofko.

"Dúfame, že sa nám v spolupráci s pani Bláhovou podarí nastaviť systém verejného zdravotného poistenia tak, aby bol schopný zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v tomto náročnom období v jeho najefektívnejšej a najkvalitnejšej podobe," uviedol.

Bláhovú za predsedníčku ÚDZS navrhol vláde minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Ministerstvo zdravotníctva sa o nej vyjadrilo ako o manažérke so skúsenosťami v oblasti riadenia, financií, audítorstva, daňovej oblasti či práva. Pôsobila na Ministerstve financií (MF) SR ako poradkyňa terajšieho premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Vo funkcii vystriedala Jána Kohútika, ktorý bol dočasne poverený vedením úradu.

ÚDZS od roku 2004 vykonáva v oblasti verejnej správy dohľad nad poskytovaním zdravotnej a ošetrovateľskej starostlivosti a verejným zdravotným poistením. Dohliada nad všetkými kľúčovými oblasťami systému zdravotníctva. Jeho cieľom je udržiavať finančnú stabilitu, výkonnosť a solidárnosť systému.

Doposiaľ ho viedli Alexandra Novotná, Ján Gajdoš, Richard Demovič, opäť Ján Gajdoš, Monika Pažinková a naposledy Tomáš Haško. Toho odvolala ešte niekdajšia vláda na konci roka 2019 pre kauzu súťaže na licencie na prevádzkovanie záchraniek za 800 miliónov eur.

Tendrom sa zaoberala aj Európska komisia. Tá sa rozhodla nezačať sankčné konanie voči Slovensku, ak Ministerstvo zdravotníctva SR upraví podmienky verejného obstarávania na ZZS.