Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Aspoň 70 percent nie nebezpečného stavebného odpadu sa má zrecyklovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Legislatívnou zmenou sa zavádza najmä povinná selektívna demolácia vrátane systému kontroly pred demoláciou a po demolácii.

Bratislava 15. mája (TASR) - Najmenej 70 percent hmotnosti nie nebezpečného stavebného a demolačného odpadu sa má opätovne použiť alebo zrecyklovať. K dispozícii má byť aj iné zhodnotenie materiálu, pri ktorom sa ako náhrada používa odpad. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR schválili.

Stavebné odpady a odpady z demolácií dlhodobo predstavujú najväčší prúd odpadov. "Zároveň sú špecifické svojím vysokým potenciálom opätovného použitia a recyklácie vrátane nahradzovania veľkého množstva primárnych surovín, čo môže mať významné výhody z hľadiska udržateľného rozvoja a kvality života," poznamenal envirorezort.

Firmám sa podľa schváleného materiálu môžu zvýšiť náklady na vyššie spracovanie stavebného odpadu a skladovacie kapacity. Znížiť sa im zas podľa rezortu životného prostredia majú náklady na nákup niektorých nových stavebných materiálov, ktoré budú nahrádzať recyklát.

Legislatívnou zmenou sa zavádza najmä povinná selektívna demolácia vrátane systému kontroly pred demoláciou a po demolácii. Úroveň recyklácie, ako aj ďalšieho využitia stavebného a demolačného odpadu je monitorovaná prostredníctvom Regionálneho informačného systému o odpadoch (RISO). Novela sa týka i zlepšenia systému zberu dát v tejto oblasti, ako aj následného zjednodušovania pravidiel používania stavebného odpadu.

Stavebný odpad je podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) zdrojom cenných surovín, ktoré sa môžu opätovne využiť. Tvrdí, že je nemysliteľné, aby v 21. storočí bolo výhodnejšie skládkovanie stavebných materiálov ako betón, tehly, drevo alebo tiež kamenivo, či zemina než ich recyklácia a opätovné využitie. "Na Slovensku máme kapacity na spracovanie stavebných materiálov. Je to cesta, ako zaviesť obehové hospodárstvo, šetriť zdroje a emisie potrebné pri ich výrobe a v konečnom dôsledku aj peniaze stavebníkov," podotkol Budaj. Dodal, že selektívna demolácia zníži náklady na odstránenie stavebných odpadov aj desaťnásobne.