Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Atlas rómskych komunít 2019 vychádza knižne, prístupná je i databáza

Na snímke publikácia Atlas rómskych komunít 2019 počas online tlačovej konferencie Inštitútu Mateja Bela k jej vydaniu. Ide o jedinečný zdroj informácií ohľadom životnej situácie rómskych komunít na Slovensku. Foto: TASR - Dano Veselský

Pri zbere dát do Atlasu rómskych komunít 2019 oslovili 1177 obcí.

Bratislava 30. marca (TASR) – Tretia verzia Atlasu rómskych komunít, ktorej dáta prezentovali autori štúdie v roku 2019, vychádza v knižnej podobe. O publikovaní súhrnnej databázy i edícii knižného titulu informovali v utorok spoluautori štúdie Ábel Ravasz a Ľuboš Kovács.

„K obom formátom analytického materiálu sa možno dostať prostredníctvom stránky www.atlasrk.sk,“
informoval bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ravasz, pod ktorého gesciou vznikla v poradí tretia štúdia o podmienkach života rómskych komunít. Vydanie knižnej formy vysvetlil Ravasz tým, že sa tak spoluautori rozhodli urobiť „na vlastnú päsť“, keďže súčasné vedenie úradu rómskeho splnomocnenca k takejto aktivite nepristupovalo.

Pripomenul, že analytický materiál zhromažďuje dáta, týkajúce sa socio-ekonomických, demografických, kultúrnych, vzdelanostných i zdravotných parametrov života rómskej menšiny a rôznych typov koncentrácií rómskej komunity na Slovensku.

Na snímke spoluautor publikácie Atlas rómskych komunít 2019 Ábel Ravasz počas online tlačovej konferencie Inštitútu Mateja Bela k jej vydaniu. Ide o jedinečný zdroj informácií ohľadom životnej situácie rómskych komunít na Slovensku.
Foto: TASR - Dano Veselský


Na príklade témy, týkajúcej sa prístupu k pitnej vode, Ravazs poukázal na to, že štúdia prináša nielen popis skutkového stavu, porovnanie s majoritou a časové trendy, ale aj komparáciu v rámci jednotlivých typov koncentrácie rómskych komunít a porovnanie dostupnosti služby s jej reálnym využitím.

Vyzdvihol zároveň recenzentov publikácie, ktorými boli spoluautori predchádzajúcich vydaní Atlasu rómskych komunít – Iveta Radičová, ktorá viedla tím pri tvorbe prvého Atlasu rómskych komunít v roku 2004 a Alexander Mušinka, ktorý je spolupodpísaný pod druhým atlasom z roku 2013.

Pri zbere dát do Atlasu rómskych komunít 2019 oslovili 1177 obcí. Početnejšia rómska komunita žije v 804 obciach a mestách. Zber dát do atlasu sa uskutočňoval v regiónoch od decembra 2018 do marca 2019.