Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Austin: USA umiestnia v SR jednu batériu raketového systému Patriot

Rakety Patriot, archívna snímka. Foto: TASR/AP Photo

Austin vo vyhlásení spresnil, že systém na Slovensko príde v najbližších dňoch.

Washington 8. apríla (TASR) - Spojené štáty umiestnia na Slovensku jednu batériu systému protiraketovej obrany Patriot spolu s americkým obslužným personálom. Oznámil to v piatok americký minister obrany Lloyd Austin po tom, ako Bratislava súhlasila s darovaním svojho systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters. Austin vo vyhlásení spresnil, že systém na Slovensko príde v najbližších dňoch.

"Na môj pokyn a na žiadosť Slovenska európske velenie (armády) USA premiestni na Slovensko jeden raketový systém Patriot spolu s obslužným personálom. Očakávame, že táto batéria a jej posádka prídu v najbližších dňoch. Dĺžka ich nasadenia zatiaľ nie je pevne stanovená, pretože stále konzultujeme s vládou SR trvalejšie riešenia protivzdušnej obrany," uviedol Austin vo vyhlásení zverejnenom na stránke Pentagónu.

Šéf amerického silového rezortu zároveň ocenil "štedrosť slovenskej vlády" pri poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Podľa Austina je to "silný dôkaz toho, ako odhodlaní sú susedia Ukrajiny pomôcť Ukrajincom brániť sa proti nevyprovokovanej ruskej invázii". Minister ocenil Slovensko aj za "mimoriadne úsilie" v oblasti humanitárnej pomoci a taktiež za prijatie tisícov ukrajinských utečencov.

Podľa Pentagónu sa rozmiestnenie systému Patriot na Slovensku "dokonale zhoduje" s predchádzajúcim úsilím USA posilniť obranné spôsobilosti Severoatlantickej aliancie (NATO). Raketový systém podľa Washingtonu dopĺňa mnohonárodnú bojovú skupinu NATO na východnom Slovensku, ktorej súčasťou sú prvky protivzdušnej obrany z Nemecka a Holandska.

"Ešte raz ďakujem vláde Slovenska za ochotu pomôcť Ukrajine v pokrytí jej potrieb protivzdušnej obrany na veľké vzdialenosti. Toto je len ďalší príklad sily našej Aliancie a toho, ako kroky (ruského) prezidenta Putina viedli k posilneniu NATO, o ktorom tvrdil, že sa mu snaží zabrániť," uviedol Lloyd Austin. Podľa neho sú aktuálne kroky USA určené na odvrátenie prípadnej ruskej agresie a na upokojenie spojencov v regióne.