Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Auto, v ktorom sa našli telá utečencov, predala HYZA do Maďarska

Na snímke nákladné auto, kde polícia našla desiatky mŕtvych migrantov Foto: twitter.com

Ako pre TASR uviedol hovorca HYZA, a.s. Mikuláš Šranko, vozidlo nájdené pri rakúskej obci Parndorf je jedno z áut, ktoré firma vyradila zo svojho vozového parku v priebehu rokov 2013 a 2014.

Topoľčany 27. augusta (TASR) – Nákladné auto s logom firmy HYZA, v ktorom boli v Rakúsku objavené telá mŕtvych utečencov, nepatrí tomuto topoľčianskemu hydinárskemu podniku. Ako pre TASR uviedol hovorca HYZA, a.s., Mikuláš Šranko, vozidlo nájdené pri rakúskej obci Parndorf je jedno z áut, ktoré firma vyradila zo svojho vozového parku v priebehu rokov 2013 a 2014.

"Žiaľ, niektoré z nich sa zrejme dostali do nesprávnych rúk. Všetky autá, ktoré v súčasnosti používa naša spoločnosť, sú monitorované signálom GPS a sú na Slovensku," uviedol Šranko. Spoločnosť Hyza v uplynulých rokoch vyradila zo svojho vozového parku 21 nákladných áut, ktoré boli následne predané siedmim súkromným spoločnostiam v rámci Slovenska.

Ako dodal Šranko, nový vlastník na predmetnom aute neodstránil branding spoločnosti na vozidle a predal ho ďalej do Maďarska spoločnosti MASTERMOBIKER KFT. "Naďalej aktívne spolupracujeme s políciou Slovenskej republiky," konštatoval.

Podľa informácií agentúry MTI získaných z Topoľčian vozidlo od spoločnosti Hyza najskôr kúpil slovenský podnik, ktorý ho ale ďalej predal do Maďarska firme MasterMobilKer, pričom nesplnil svoju povinnosť odstrániť z neho reklamné nápisy.

Agentúra dodala, že podľa údajov servera Ceginfo.hu, na ktorej sú zverejnené údaje spoločností, MasterMobilKer založili v roku 2011. Hlavnými činnosťami tejto firmy sú obchodovanie s vozidlami, veľkoobchod s drevom, so stavebninami či sanitárnym tovarom, oprava a údržba vozidiel, ale aj gastronomické služby.

Majiteľom firmy je občan Maďarska, ktorého bydlisko je uvedené v osade pri Kecskeméte. Od mája 2015 je vo firme konateľom Ukrajinec s bydliskom na Ukrajine a poverenou osobou oprávnenou na preberanie písomností je občan Maďarska s bydliskom v Petöszállási.



Rakúska polícia dnes našla v chladiarenskom vozidle s maďarským evidenčným číslom na úseku diaľnice A4 niekoľko desiatok mŕtvych migrantov.

Ako oznámila rakúska polícia na dnešnej tlačovej konferencii v budove Krajinského policajného riaditeľstva v Eisenstadte, kabína vodiča nebola uzamknutá. Auto malo prekročiť rakúsku hranicu dnes ráno. Polícia vychádza z predpokladu, že smrť migrantov nastala pred dvomi dňami.

Keďže vozidlo ešte v plnej miere neotvorili, nevedia špecifikovať presný počet obetí. Môže tam byť od 20 do 50 ľudí, pričom nie je vylúčené, že sú medzi nimi aj ženy a deti.