Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Autodopravcovia chcú od polnoci blokovať diaľničný priechod s Českom

Ilustračné foto. Foto: TASR/STA - Stanko Gruden

Česká republika ohlásila dočasné zavedenie kontrol na hraniciach so Slovenskou republikou pre zvýšenú nelegálnu migráciu koncom septembra.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Autodopravcovia plánujú od polnoci z nedele na pondelok (7. 11.) blokovať hraničný priechod s Českom na diaľnici D2 Brodské - Lanžot. Blokáda má trvať 24 hodín. Pre TASR to za Úniu dopravcov Slovenska (UNAS) a Asociáciu Žltý Anjel potvrdil Stanislav Skala z UNAS. Blokádou reagujú na zavedenie hraničných kontrol.

"Požadujeme českú stranu, aby dala záruku, že na hraničnom prechode Brodské - Lanžot bude doprava priebežná a maximálne zdržanie 20 minút. Týmto budeme žiadať ministra vnútra ČR, aby dal verejné vyjadrenie, že sa nebudú tvoriť kolóny na slovenskej strane, keďže tam dochádza k dopravným nehodám veľmi často," skonštatoval.

Skala tiež upozornil, že pokiaľ sa situácia nezlepší, budú blokovať aj ďalšie hraničné priechody zo slovenskej strany.

Blokádu avizovali autodopravcovia v piatok (4. 11.). Plánovali zablokovať parkoviská, výjazdy z parkovísk aj D2. Prechod chceli umožniť len osobným vozidlám a zložkám integrovaného záchranného systému.

Česká republika ohlásila dočasné zavedenie kontrol na hraniciach so Slovenskou republikou pre zvýšenú nelegálnu migráciu koncom septembra.