Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

AUTODOPRAVCOVIA SÚ OPÄŤ V ŠTRAJKU: Rátajte s obmedzeniami

Na archívnej snímke štrajkujúci dopravcovia blokujú cestný ťah cez Ružomberok od štvrtka dopoludnia 9. januára 2020. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Od 8.00 h do 20.00 h sú úplne blokované hraničné priechody a mestá Trstená, Košice, Šahy, Medveďov, Komárno, Ružomberok, Žilina, Považská Bystrica a Slovenské Ďarmoty.

Autodopravcovia zablokovali hlavný ťah na Martin dvadsiatkou vozidiel



Autodopravcovia zablokovali v piatok dopoludnia hlavný ťah zo Žiliny do Martina pre kamiónovú dopravu za svetelnou križovatkou na Košickej ulici. Zablokovanú cestu I/18 obíde osobná a autobusová doprava po obchádzkovej trase po ulici Pri celulózke.



Podľa Milana Kohúta, ktorý je jedným z účastníkov žilinského protestu autodopravcov, zablokovali cestu približne 20 vozidlami. "Pred desiatimi rokmi nás oklamali tým, že znížili daň z palív, a vydržalo to asi tak rok. O rok bola taká istá cena nafty ako pred štrajkom. Teraz sa už len tak ľahko nedáme. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia počas dňa. Keď sme štrajkovali pred desiatimi rokmi, vtedajšia vládnuca garnitúra nám sľubovala, že o päť rokov bude diaľnica až na východ. A choďte sa pozrieť do Višňového, ako to tam vyzerá," povedal Kohút.

"Zostávame tu, uvidíme dokedy. Možno aj do pondelka. Doprava funguje tak, že kamióny nepúšťame. Osobné autá, sanitky a nadrozmerný náklad z Prešova pustíme. Ale kamióny nie. Nech to vidia aj dopravcovia, ktorí sa nezapojili," dodal Kohút.

Polícia upozorňuje vodičov, že v Žiline bude v piatok do 20.00 h úplne uzavretá cesta I/18 na Košickej ulici v obidvoch smeroch za križovatkou s Ulicou sv. Cyrila a Metoda (zjazdná rampa z Ulice sv. Cyrila a Metoda zo sídliska Vlčince v smere na Martin). TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík.

"Miesto odporúčame osobnej doprave a autobusom obchádzať po ceste III/2084 - ulica Pri celulózke. Zároveň žiadame vodičov motorových vozidiel, aby sa vyhli mestu Žilina z dôvodu blokovania dopravy autodopravcami a využili iné alternatívne dopravné trasy," doplnil Moravčík.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) konštatuje, že štrajk považuje za krajné riešenie, a hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov. Od predstaviteľov štátu očakáva riešenia, a to 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia nového správcu mýta. Požadovala rokovanie s vládou SR o predložených požiadavkách.



Ministerstvo financií (MF) SR ponúka autodopravcom zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu v priemere o 12,5 %. Zároveň prepočíta, aký dosah na rozpočet by malo zrušenie zdaňovania vreckového pri zahraničných pracovných cestách. V prípade minimálneho vplyvu predloží rezort financií tento návrh spolu so znížením cestnej dane na januárovú schôdzu Národnej rady (NR) SR.

Považskobystrickí autodopravcovia sa pripojili ku štrajku autodopravcov



Niekoľko nákladných automobilov a dva autobusy zablokovali zo všetkých smerov v piatok okolo 11.00 h hlavnú križovatku v Považskej Bystrici. Považskobystrickí autodopravcovia sa tak pripojili ku štrajku autodopravcov.

Ako informovala koordinátorka štrajku Monika Kolkusová, dopravcovia trvajú na znížení cestnej dane o 50 percent a pozastavení výberu mýta. „Chceme blokovať hlavnú križovatku zo všetkých smerov, budeme púšťať iba záchranné zložky. Križovatku budeme blokovať minimálne pol dňa, najmä v dopravnej špičke,“ povedala Kolkusová s tým, že na blokáde sa podieľa sedem až desať nákladných automobilov a dva autobusy.

Ako dodala, v prípade že kompetentní nevyhovejú požiadavkám autodopravcov, budú pokračovať v protestoch.

Napriek zablokovaniu križovatky sa zatiaľ kolóny v Považskej Bystrici netvoria, väčšina vodičov o blokáde vedela na základe informácií na sociálnej sieti a križovatke sa vyhýbajú.

Štrajk autodopravcov ovplyvňuje aj verejnú dopravu v Košiciach



Piatkový štrajk autodopravcov ovplyvňuje aj verejnú dopravu. Autobusy prímestskej dopravy na linkách Košice - Seňa nepremávajú a zmeny hlásia aj v košickej mestskej hromadnej doprave (MHD).

„Obmedzenia budú pravdepodobne až do ukončenia štrajku, približne do 20.00 h, a týkajú sa najmä obcí Seňa, Kechnec, Milhosť, Tornyosnémeti a Hidasnémeti. Cestujúci na autobusovej stanici v Košiciach sú o obmedzení informovaní aj zvukovým hlásením,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.



Podľa jej slov autobusové spoje v smere do Moldavy nad Bodvou využívajú pre štrajk v Šaci obchádzkovú trasu cez Cestice a spoje do obce Haniska obchádzajú trasu cez Pereš a Ludvíkov dvor. „Odklon osobnej dopravy je v smere do Košíc zabezpečený v Moldave nad Bodvou cez Jasov a Malú Idu,“ povedala Terezková. KSK odporúča na zlepšenie informovanosti o aktuálnej polohe autobusového spoja využiť aplikáciu Ubian.

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) na sociálnej sieti pripomína, že z dôvodu štrajku autodopravcov je uzatvorená križovatka v mestskej časti Košice-Šaca. „V úseku dôjde k zdržaniu liniek 26 a 52, pričom linka 26 bude odklonená cez Učňovskú ulicu,“ uvádza.

Štrajk, ktorý vyhlásila Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) a podporila ho Iniciatíva poľnohospodárov, trvá od utorka (7. 1.) v Bratislave, Košiciach i na Orave. Únia hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov a žiada 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia jeho nového správcu.

Dopravu na ceste I/18 v Žiline zablokovali, polícia odporúča obísť mesto



Polícia upozorňuje vodičov, že v Žiline bude v piatok do 20.00 h úplne uzavretá cesta I/18 na ulici Košická v obidvoch smeroch za križovatkou s Ulicou sv. Cyrila a Metoda (zjazdná rampa z Ulice sv. Cyrila a Metoda zo sídliska Vlčince v smere na Martin). Prejazd umožnia výhradne vozidlám záchranných zložiek. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík.



"Miesto odporúčame osobnej doprave a autobusom obchádzať po ceste III/2084 - ulica Pri celulózke. Zároveň žiadame vodičov motorových vozidiel, aby sa vyhli mestu Žilina z dôvodu blokovania dopravy autodopravcami a využili iné alternatívne dopravné trasy," doplnil Moravčík.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) konštatuje, že štrajk považuje za krajné riešenie, a hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov. Od predstaviteľov štátu očakáva riešenia, a to 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia nového správcu mýta. Požadovala rokovanie s vládou SR o predložených požiadavkách.

Autodopravcovia blokujú priechod Kúty-Brodské aj Rožňavskú v Bratislave



Bratislavskí policajti upozorňujú vodičov, že podľa aktuálnych informácií od organizátora verejného zhromaždenia autodopravcov je približne od 09.00 h až do odvolania zablokovaný hraničný priechod Kúty - Brodské, a to v smere z Českej republiky na Slovensko. Blokovaná bude len nákladná doprava. Informujú o tom na sociálnej sieti.

Polícia tiež avizovala, že v piatok je podľa aktuálnych informácií od organizátora zhromaždenia naďalej blokovaná Rožňavská ulica v Bratislave. Predbežne, od 10.00 h do odvolania, má dôjsť na Rožňavskej ulici k úplnému zablokovaniu cestnej komunikácie v úseku v smere do mesta. Úsek Rožňavská ulica - smer z mesta bude prejazdný pre individuálnu dopravu len v jednom jazdnom pruhu. Policajti budú informácie priebežne aktualizovať.

Podľa informácií od autodopravcov bude potrebné s blokáciami počítať aj počas víkendu



Zhromaždenia autodopravcov obmedzia dopravu na viacerých miestach Slovenska aj v piatok. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Od 8.00 h do 20.00 h sú úplne blokované hraničné priechody a mestá Trstená, Košice, Šahy, Medveďov, Komárno, Ružomberok, Žilina, Považská Bystrica a Slovenské Ďarmoty. Prejazd bude podľa Bárdyovej umožnený iba záchranným zložkám.

"Podľa informácií od autodopravcov bude potrebné s blokáciami počítať aj počas víkendu," doplnila Bárdyová a pripomína vodičom, aby jazdili bezpečne. Polícia bude počas dňa prinášať podrobné informácie o obmedzeniach na sociálnej sieti.

Štrajk Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) v Bratislave 7. januára 2020.
Foto: TASR - Martin Baumann


Autodopravcovia a farmári začali blokádu cesty v Košiciach v smere na Rožňavu


Autodopravcovia v rámci štrajku s podporou farmárov začali od 8.00 h blokovať cestu v košickej Šaci v smere na Rožňavu. Trvať by mala 12 hodín s tým, že prejazd bude umožnený jedine záchranným zložkám. Blokáda sa zároveň týka aj úseku medzi košickými Šebastovcami a kruhového objazdu Haniska. TASR o tom informoval Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov, ktorá štrajk autodopravcov podporila.

Štrajk, ktorý vyhlásila Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) a podporila ho Iniciatíva poľnohospodárov, trvá od utorka (7. 1.) v Bratislave, Košiciach i na Orave. Únia hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov a žiada 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia jeho nového správcu.

Pre uzavretú Rožňavskú ulicu je odklonená aj hromadná doprava


V Bratislave sú odklonené linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) pre uzavretú Rožňavskú ulicu od Galvaniho po Tomášikovu v smere do centra. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti.

Linky 204 a 205 odkláňajú z Rádiovej smer zimný štadión cez Galvaniho a Ivanskú cestu a linky 53, 63 a 96 z Galvaniho cez Bojnickú, Vajnorskú a Tomášikovu.

Bratislavskí policajti upozorňujú na to, že podľa aktuálnych informácií od organizátora verejného zhromaždenia autodopravcov je približne od 10.00 h do odvolania úplne blokovaná cestná komunikácia na Rožňavskej ulici v úseku v smere do mesta. Úsek Rožňavská ulica v smere z mesta je prejazdný pre individuálnu dopravu len v jednom jazdnom pruhu.

Štrajkujúci autodopravcovia zablokujú popoludní aj hraničný priechod Drietoma


Štrajkujúci autodopravcovia zablokujú v piatok popoludní aj hraničný priechod s Českou republikou v Drietome. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne na sociálnej sieti.

"Dnes od 14.00 h v rámci štrajku autodopravcov bude blokovaný hraničný priechod Drietoma v okrese Trenčín. Odporúčame vodičom, pokiaľ je to možné, aby sa tomuto úseku úplne vyhli,“ informuje polícia.

Cez hraničný priechod Drietoma sa bude v piatok popoludní presúvať aj špeciálny bager, ktorý asanoval po výbuchu bytovku na Mukačevskej ulici v Prešove.

Autodopravcovia zablokovali cestu pri Lučenci a priechod S. Ďarmoty


Štrajk autodopravcov sa v piatok rozšíril aj do okresov Lučenec a Veľký Krtíš. Na facebookovej stránke Polícia SR – Banskobystrický kraj o ňom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici.

„Z dôvodu štrajku autodopravcov je obojsmerne zablokovaný hraničný priechod Slovenské Ďarmoty v okrese Veľký Krtíš. Štrajk pokračuje dnes od 12.00 h až do odvolania aj v Lučenci a okolí,“ uvádza KR PZ.

Autodopravcovia pri Lučenci zablokovali hlavný južný ťah I/16 smerom na Košice, ako aj križovatku Lučenec – Fiľakovo. Situáciu na mieste kontrolujú policajti, ktorí pred križovatkou odkláňajú premávku.

V Mošovciach sú odstavené desiatky nákladných áut, cesta je prejazdná


V Mošovciach v okrese Turčianske Teplice odstavili vodiči približne 40 nákladných áut. Upozornila na to v piatok večer žilinská krajská polícia na svojej stránke na sociálnej sieti.

"Cesta je prejazdná, vodiči sa však musia pripraviť na mierne zdržanie," uviedli policajti.

Polícia je na mieste a dopravu usmerňuje.