Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Autorkou najkrajšieho listu roka je 12-ročná Eva Grajcárová z Palína

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Víťazka vo svojom liste opisuje, ako jej v izolácii spôsobenej pandémiou nového koronavírusu odrazu chýbajú skutočnosti, ako je škola, učitelia, stretávanie sa so spolužiakmi.

Palín 28. mája (TASR) - Víťazkou tohtoročného národného kola 49. ročníka medzinárodnej súťaže v písaní listov na tému "Napíš správu dospelému o svete, v ktorom žijeme" sa stala dvanásťročná Eva Grajcárová z východoslovenskej obce Palín v okrese Michalovce. Vo svojom liste, ktorý adresovala prezidentke Slovenskej republiky, píše o tom, ako sa svet po vypuknutí pandémie náhle zmenil. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Ako uviedla, víťazka vo svojom liste opisuje, ako jej v izolácii spôsobenej pandémiou nového koronavírusu odrazu chýbajú skutočnosti, ako je škola, učitelia, stretávanie sa so spolužiakmi, voľný pohyb, pričom ich hodnotu si dovtedy veľmi neuvedomovala. "Evkin list bol adresovaný prezidentke Zuzane Čaputovej, preto sa jej ho rozhodla Slovenská pošta doručiť. Pani prezidentka si víťazný list prečítala a rozhodla sa Evke odpovedať. Jeho obsah však ostáva listovým tajomstvom," doplnila Dorčáková.

Do aktuálneho ročníka súťaže o najkrajší list sa zapojilo 56 základných škôl a 19 jednotlivcov, spomedzi 185 listov ich na Slovenskú poštu v podobe scanu prišlo emailom 43. Ako v tejto súvislosti Dorčáková uviedla, vyhlasovateľ súťaže tohto roku umožnil zasielanie listov elektronickou formou s prihliadnutím na riziko šírenia ochorenia COVID-19.

Súťaž o Najkrajší list je súčasťou iniciatívy Svetovej poštovej únie. "Podporuje deti vo vyjadrení ich myšlienok, rozvíja ich kreativitu, napomáha zlepšovať čitateľskú gramotnosť a jazykové schopnosti," opísala zmysel súťaže ručne písaných listov Dorčáková s tým, že víťazný list musí mať všetky znaky tradičného listu a jeho rozsah nesmie prekročiť 800 slov. Národné kolo súťaže usporadúva Slovenská pošta v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR.