Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Prezident vrátil autorský zákon, noviny by nemali byť súborným dielom

Ivan Gašparovič Foto: TASR/Michal Svítok

Ivanovi Gašparovičovi sa nepozdáva fakt, že sa k súbornému dielu zaradili aj noviny, ktoré v tom prípade spadajú pod ochranu podľa autorského zákona.

Bratislava 11. júla (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič nepodpísal vládnu novelu autorského zákona a vrátil ju na spätné prerokovanie do parlamentu.

Nepozdáva sa mu fakt, že sa k súbornému dielu zaradili aj noviny, ktoré v tom prípade spadajú pod ochranu podľa autorského zákona.

Ako upozorňuje, týmto by prišlo k autorskoprávnej ochrane práv vydavateľov. "Podľa môjho názoru ide o neopodstatnenú ochranu, ak sú noviny ako súborné dielo predmetom autorského práva," konštatuje Gašparovič. Doplnenie novín do paragrafového znenia novely zákona považuje za neopodstatnené. Riziko vidí v sťažení prístupu k informáciám.

Navrhuje preto, aby predmetom autorského práva bolo aj súborné dielo vyjadrené v akejkoľvek forme vrátane elektronickej formy zahŕňajúcej analógové aj digitálne vyjadrenie, najmä zborník, časopis, encyklopédia, antológia, pásmo, výstava alebo iná databáza, okrem novín, ak je súborom nezávislých diel alebo iných prvkov, ktorý je spôsobom výberu alebo usporiadaním obsahu výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora. Zo súborného diela tak vylučuje noviny, ktoré sa do novely dostali na základe návrhu ministerstva kultúry.

Príjmy z dražieb emisií budú príjmom Envirofondu

Príjmy z dražieb emisií, ako aj prípadných pokút pre nedodržiavanie legislatívy, sa od augusta stanú príjmom Envirofondu. Zmena súvisí s novým systémom obchodovania s podnikovými emisnými kvótami. Novinky prináša novela zákona o Envirofonde, ktorú dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Na použití peňazí by sa mali každý rok dohodnúť rezorty financií a životného prostredia.

Slovensko by malo v tomto roku zobchodovať okolo 14 miliónov ton emisných kvót určených pre podniky. Od začiatku roka totiž platí nový spôsob prerozdeľovania emisných kvót podnikom. Po novom si niektoré podniky najmä v oblasti výroby elektrickej energie emisné povolenky musia v plnej miere nakupovať, výrobné podniky časť dostanú a časť kúpia.

Z predaja emisií podnikom sa v tomto roku pôvodne očakával výnos vyše 100 miliónov eur. Ceny emisných kvót sa však odvtedy prepadli, zlepšeniu situácie má pomôcť rozhodnutie europarlamentu o zmrazení časti emisií.

Novela zákona okrem toho prináša aj viaceré úpravy reagujúce na problémy z praxe. "Účelom návrhu zákona je zabezpečiť efektívne fungovanie Environmentálneho fondu, sprehľadniť a zefektívniť postup poskytovania podpory fondom a umožniť fondu operatívne reagovať na požiadavky zo strany spoločnosti, Ministerstva životného prostredia SR, obcí a prijímať operatívne opatrenia," konštatuje sa v novele.