Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Ažaltovič: SND má byť národná kultúrna inštitúcia, nie produkčný dom

Vo Dvorane ministerstva kultúry SR sa konalo verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Na snímke kandidát na post generálneho riaditeľa SND Boris Ažaltovič v Bratislave 7. marca 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Okrem Ažaltoviča kandidujú na šéfa SND Norbert Baxa, Miloslav Oswald a Matej Drlička.

Bratislava 7. marca (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) má byť erbovou národnou kultúrnou inštitúciou, nie produkčným domom. Na utorkovom verejnom vypočutí kandidátov na post generálneho riaditeľa SND to zdôraznil Boris Ažaltovič, ktorý sa na híringu predstavil zo štyroch kandidátov ako druhý v poradí.

"V poslednom období v SND víťazí ekonomický pohľad, minimálne, čo sa týka opery a baletu, viac sa dáva priestor úspešným komerčných dielam ako náročnejším realizáciám," upozornil Ažaltovič. Zasadzuje sa za vyváženosť dramaturgie. "Musí obsahovať tak diela pre konzervatívnejšieho diváka, ako aj moderné režijné prístupy," upozornil.

SND má podľa neho ponúkať jedinečné predstavenia, ktoré dokážu reagovať na aktuálnu sociálno-politickú situáciu a odtabuizovať i háklivé spoločenské témy. Má byť priestorom na rozvoj a uplatnenie tvorcov a umelcov v najširšom zmysle, rovnako musí plniť nezastupiteľnú úlohu pri vzdelávaní.

Kľúčové úlohy v oblasti financií na najbližšie obdobie vidí vo vyrokovaní zdrojov na valorizáciu miezd a zvýšené výdavky na energie i kontinuálnom zvyšovaní disponibilných zdrojov na prevádzku a rozvoj divadla, rovnako považuje za dôležité realizovať modernizáciu techniky z prevádzkových úspor. Chce tiež znížiť počet manažérov podriadených generálnemu riaditeľovi, je však proti radikálnym plošným výmenám celého manažmentu. "Nie som zástanca takýchto postupov, na svojich doterajších riadiacich pozíciách som sa vždy snažil získať si existujúcich vedúcich pre svoju víziu," povedal. Pri otázkach verejnosti sa vyjadril proti trasovaniu električky pred budovou SND.

Ažaltovič formuluje vo svojej projektovej vízii SND ako kamenné repertoárové divadlo so semiblokovým systémom uvádzania predstavení. Upozorňuje zároveň na súčasný nízky počet predstavení opery i baletu, nevyužité priestory niektorých sál, v čom vidí rezervy v potenciáli vlastných príjmov divadla. Chcel by rozšíriť sólistický súbor opery, prijať najmenej dvoch interných dirigentov. Jednotlivé umelecké súbory majú prevziať noví riaditelia z výberových konaní, uskutočnených do konca aktuálnej sezóny. "Do funkcií dezignovaných riaditeľov budú môcť nastúpiť od začiatku sezóny 2023/2024 a postupne preberať vedenie umeleckých súborov," navrhuje Ažaltovič. Šéfovia umeleckých súborov by mali mať mandát na tri divadelné sezóny.

Okrem Ažaltoviča kandidujú na šéfa SND Norbert Baxa, Miloslav Oswald a Matej Drlička.