Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

AZP: Ambulantní lekári by mali súhlasiť s návrhom paušálnych platieb

Na snímke prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zdravotné poisťovne podľa nej postupujú v súlade s odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva SR.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Asociácia zdravotných poisťovní (AZP) vyzýva Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) prehodnotiť svoj odmietavý postoj k návrhu paušálnych platieb poisťovní ambulanciám. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka AZP Katarína Kafková.

Zdravotné poisťovne podľa nej postupujú v súlade s odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva SR. Ako odznelo aj na štvrtkovej tlačovej besede ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), zdravotné poisťovne v aktuálnej situácii, keď pre nový koronavírus väčšina ambulantných poskytovateľov pracuje z domu, ponúkli garanciu ich príjmov na úrovni minimálne 75 percent z priemerných mesačných úhrad za poskytnutú zdravotnú starostlivosť v roku 2019.

„To, že ambulantní lekári žiadajú v tejto situácii 100 percent priemerných mesačných úhrad nepovažujem za korektné, lebo zdroje sú obmedzené a treba postupovať rozumne,“ tvrdí predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS). Ambulantní lekári, ktorí aktuálne pracujú z domu, by podľa nej mali byť solidárni s lekármi, ktorí sa v nemocniciach venujú priamo pacientom. Ušetrené peniaze by sa mohli využiť napríklad na nákup ochranných prostriedkov.

Stanovisko ZAP mrzí aj predstaviteľov Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP). „Dôležitou súčasťou liečby, najmä pacientov s chronickými ochoreniami, je obmedzenie stresu, ktorý im už dnes spôsobuje aktuálna situácia a obavy z nedostupnosti liekov, zdravotnej starostlivosti a samozrejme hrozby nakazenia sa koronavírusom. Možné obmedzenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti zo strany členov ZAP určite mieru stresu ich pacientom neznižuje,“ tvrdí prezidentka AOPP Mária Lévyová. Apeluje na predstaviteľov ZAP, aby v tejto chvíli odložili ekonomické záujmy bokom, rovnako ako ich kolegovia z iných združení zastupujúcich zdravotníkov a ďalší zamestnávatelia.

ZAP od zdravotných poisťovní žiadal, aby financovanie ambulancií bolo na úrovni 100 percent priemerných mesačných platieb za rok 2019. Od stredy preto zostalo približne 1800 ambulancií bez zmluvy so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. ZAP sa nedohodol ani so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Napríklad Asociácia súkromných lekárov tento model prechodného financovania akceptovala.

Ako v reakcii pre TASR uviedla v piatok výkonná riaditeľka zväzu Zuzana Dolinková, ZAP trvá na svojich minimálnych a oprávnených požiadavkách na pokračovaní v zmluvnom vzťahu so zdravotnými poisťovňami, ktoré predstavujú garanciu úhrad vo výške 100 percent z priemerných mesačných úhrad roku 2019 pre všetkých poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Zdôraznila, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) vo svojom vyhlásení uviedol, že poskytovateľom zdravotnej starostlivosti majú zdravotné poisťovne garantovať "minimálne" 75 percent z priemerných mesačných úhrad roku 2019. Zmluvný vzťah medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami preto podľa jej slov musí byť rovnocenný, vyvážený a korektný. Dolinková tvrdí, že zdravotné poisťovne trvajú zatiaľ na svojom pôvodnom návrhu, čo nepovažuje za rokovanie, ale diktát. "Akceptácia diktátu práve v čase, kedy zabezpečenie stability poskytovania zdravotnej starostlivosti musí byť v prvej línii medzi všetkými povinnosťami štátu, je nekompromisným hazardom so zdravím občanov," uzavrela.