Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

AZZS: Zmieriť sa s tým, že sa členovia záchranárov nevrátia, je ťažké

Na snímke muž rozoberá spadnutý vrak vrtuľníka Leteckej záchrannej služby Air Transport Europe v rokline Prielomu Hornádu v Slovenskom raji v Hrabušiciach 18. júla 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Záchranná zdravotná služba zároveň vyzýva všetkých ľudí, ktorí sa nazdávajú, že môžu pomôcť rodinám pozostalých, aby prispeli na účet, ktorý dnešným dňom asociácia zriadila.

Bratislava 21. júla (TASR) - Asociácia záchrannej zdravotnej služby (AZZS) vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým obetí leteckého nešťastia z piatka (17.7.), pri ktorom v Slovenskom raji zahynula posádka Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby ATE.

"Sú správy, ktoré nás svojím posolstvom hlboko zasiahnu a zastihnú nás nepripravených. Stalo sa to aj v osudný piatok l7. júla 2015, keď pri plnení svojich povinností – pri záchrane ľudského života –  tragicky zahynuli v Slovenskom raji štyria záchranári," uviedol prezident AZZS Ján Šteso. Podľa jeho slov išlo o skúsených profesionálov s dlhoročnou praxou. "Zmieriť sa so skutočnosťou, že členovia tohto záchranárskeho tímu sa už nikdy nevrátia, je nesmierne ťažké," dodal.

AZZS zároveň vyzýva všetkých kolegov a ľudí, ktorí sa nazdávajú, že môžu pomôcť rodinám pozostalých, aby prispeli na účet, ktorý dnešným dňom asociácia zriadila.

Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby ATE sa do rokliny v Slovenskom raji zrútila v piatok večer. Na palube bol okrem Ľubomíra Majerčáka, Martina Svitanu a lekára Mareka Rigdu aj 37-ročný náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský.

Vo veľkej snahe pomôcť v náročných terénnych podmienkach počas fázy vyhľadávania zraneného v teréne v oblasti rokliny Prielomu Hornádu došlo pravdepodobne ku kontaktu vrtuľníka s vodičmi elektrického vedenia a následnému pádu z výšky približne 100 až 120 metrov. Trosky vrtuľníka z miesta nehody odviezli ešte v sobotu (18.7.), presné príčiny nešťastia sú v štádiu vyšetrovania.