Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

AZZZ aj odborári žiadajú vládu o dofinancovanie zdravotníctva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

AZZZ upozorňuje, že ak štát neposkytne zdroje na zvýšené náklady, viacerí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sa ocitnú v existenčných problémoch.

Bratislava 18. februára (TASR) - Zdravotnícke organizácie združené v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR aj odborári žiadajú vládu o dofinancovanie zdravotníctva. Rozpočet na rok 2022 podľa nich už tak nie je dostatočný, pričom situáciu zhoršuje zvyšovanie nákladov v súvislosti so zdražovaním energií či inflácia.

"Rozpočet na rok 2022 nie je dostatočný a nepokrýva ani financovanie minimálnych mzdových nárokov vyplývajúcich z platnej legislatívy, zvýšené náklady spojené s rastom energií či inflácie. Vyzývame preto Ministerstvo financií SR, aby použilo rezervu a prostriedky, ktoré má k dispozícii a o ktoré bol znížený rozpočet pre zdravotníctvo na konci minulého roka," uviedla AZZZ SR.

Upozorňuje, že ak štát neposkytne zdroje na zvýšené náklady, viacerí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sa ocitnú v existenčných problémoch. "Pre zabezpečenie kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti je stabilné a predvídateľné financovanie nevyhnutné, zvlášť v krízovej situácii," pripomínajú zdravotnícke organizácie v AZZZ SR s tým, že súčasný rozpočet neposkytuje stabilitu, neumožňuje rozvoj sektora a prispieva k prehĺbeniu krízy.

"Pre zástupcov zamestnancov pôsobiacich v zdravotníckych zariadeniach je nepredstaviteľné konštatovanie zamestnávateľov, že nedostatok financií v systéme môže spôsobiť problémy s vyplácaním miezd, s udržaním zamestnancov, ich motiváciou, až po ich odchod mimo rezortu alebo do zahraničia," napísal v stanovisku Výkonný výbor Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS). Poukázal na to, že okolité štáty majú rozpočty pre rezort zdravotníctva na vyššej úrovni a tiež finančne výrazne pomáhajú k stabilizácii potrebných zamestnancov.