Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SAŽP zverejnila verejný odpočet svojej činnosti za rok 2021

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michal Maco. Foto: TASR Pavel Neubauer

Podľa SAŽP počet zazmluvnených projektov za minulý rok dosiahol 161, počet riadne ukončených projektov 83, mimoriadne ukončených projektov bolo deväť.

Banská Bystrica 31. mája (TASR) – Plán obnovy sa v prípade Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) týka jednej z kľúčových politík, tzv. zelenej ekonomiky. Na obnovu budov sa počíta so sumou 741 miliónov eur, z toho na verejné objekty má ísť viac než 213 miliónov eur a rodinné domy okolo 528 miliónov eur. Informovala o tom v utorok v Banskej Bystrici SAŽP pri verejnom odpočte činností.

"Opatrenia na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov pomôžu znížiť spotrebu energie a prispieť k zníženiu emisií CO2. V rokoch 2022 až 2026 je cieľom podporiť aspoň 30.000 domácností a zvýšiť počet domov, kde sa zlepší ich energetická hospodárnosť," reagovala SAŽP, prostredníctvom ktorej sa podpora realizuje.

Sekcia fondov EÚ plní funkciu sprostredkovateľského orgánu pre Operačný program Kvalita životného prostredia a Životné prostredie. Sekcia je v programovom období 2014 – 2020 orgánom poverená výkonom úloh v oblasti programovania, realizácie projektov, monitorovania a hodnotenia operačného programu či informovania. V rámci ukončeného programového obdobia 2007 - 2013 zabezpečuje monitorovanie ukončených projektov, kontrolu na mieste v období udržateľnosti a ďalšie aktivity súvisiace s ich ukončovaním.

Podľa SAŽP počet zazmluvnených projektov za minulý rok dosiahol 161, počet riadne ukončených projektov 83, mimoriadne ukončených projektov bolo deväť. Objem zazmluvnených projektov za rok 2021 dosiahol sumu 279 miliónov eur a riadne ukončených projektov 189 miliónov eur.

Medzi vlani úspešne zrealizované projekty v oblasti odpadového hospodárstva patrí podľa SAŽP napríklad Očová, Zvolenská Slatina - odvedenie a čistenie odpadových vôd. Prijímateľom sumy vyše desať miliónov eur bola Stredoslovenská vodárenská spoločnosť. Cieľom bolo zlepšenie odvádzania a čistenia komunálnych odpadových vôd.

"Novovybudovaná kanalizačná sieť v dvoch aglomeráciách v celkovej dĺžke 24,92 kilometra je napojená na novovybudovanú čistiareň odpadových vôd (ČOV) v Očovej a zrekonštruovanú a kapacitne rozšírenú ČOV vo Zvolenskej Slatine. Počet obyvateľov so zlepšeným čistením odpadových vôd dosiahol spolu 3314. Dobudovanie kanalizácie ČOV zlepšilo stav životného prostredia celej oblasti a zvýšilo úroveň bývania v obciach," konštatovalo vedenie SAŽP.