Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Gröhling a Droba hovoria o potrebe vzdelávať mladých ľudí o holokauste

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) prichádza na 72. schôdzu vlády SR 23. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Droba tiež upozornil na to, že aj v dnešnej dobe dochádza ku genocíde civilného obyvateľstva.

Bratislava 24. marca (TASR) - O holokauste treba vzdelávať mladých ľudí. Pripomenuli to minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba na štvrtkovej vedeckej konferencii Kam až dospela nenávisť: 80 rokov od prvej vlny deportácií Židov zo Slovenska v priestoroch BSK.

"Nikto z nás nemôže zmeniť minulosť, no môžeme si ju pripomínať a poučiť o nej ďalšie generácie, aby sme už nič podobné nemuseli zažiť. Tu zohrávajú významnú rolu školy a učitelia," povedal Gröhling. Práca so školami je podľa Drobu potrebná aj z dôvodu, že v určitej skupine spoločnosti dochádza k popieraniu dejín.

Droba tiež upozornil na to, že aj v dnešnej dobe dochádza ku genocíde civilného obyvateľstva. "Nechápem, že sme ako ľudstvo za takmer 100 rokov neboli schopní pokročiť ďalej," uzavrel.

Konferencia za účasti historikov Ivana Kamenca, Jána Hlavinku, Eduarda Nižňanského a ďalších sa koná deň pred výročím prvého transportu takmer 1000 židovských žien a dievčat (25. marca 1942) z územia vtedajšieho Slovenska do nemeckého koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, ktorý bol vybudovaný neďaleko poľského mesta Osvienčim.