Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gröhling: Ak zvládneme prvé dva týždne, potom zvládneme všetko

Na archívnej snímke minister školstva Branislav Gröhling. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister poďakoval univerzitám, ktoré na základe odporúčania ministerstva odložili začiatok zimného semestra.

Bratislava 25. augusta (TASR) – Ak sa zvládnu prvé dva týždne, keď žiaci nastupujú do škôl, potom sa zvládne všetko ostatné. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) to uviedol v utorok pred zasadnutím ústredného krízového štábu. Pripomenul, že na ochranné a hygienické pomôcky pre školy vyčlenilo ministerstvo ďalšie štyri milióny eur.

Zásadné veci súvisiace so začiatkom školského roka už podľa ministra predebatovali s ministrom zdravotníctva, Pandemickou komisiou rady vlády SR aj Úradom verejného zdravotníctva. Na ústrednom krízovom štábe by sa mali preto podľa Gröhlinga zamerať len na nejasnosti v nariadeniach, ktoré zistili.

Minister školstva pripúšťa tiež diskusiu o tom, či budú výnimky z nosenia rúšok v škole. Za dôležité považuje upozorňovať rodičov, aby si chránili zdravie, zdravie svojich detí a tých, ktorí žijú s nimi v domácnosti.„Ide teraz o dva týždne, keď deti prichádzajú do škôl. Ak zvládneme tie dva týždne, potom zvládneme všetko ostatné," dodal.

Rezort školstva už posielal školám financie na zabezpečenie hygienických a ochranných pomôcok v minulom období. „Teraz sme vyčlenili ďalšie štyri milióny eur," povedal Gröhling. Príspevok automaticky dostanú školy, ktoré majú aspoň 100 žiakov. Jeho výška sa môže pohybovať od 600 do 3000 eur.

Minister poďakoval tiež univerzitám, ktoré na základe odporúčania ministerstva odložili začiatok zimného semestra. Zároveň však priznal, že odporúčanie prišlo neskoro, a to na základe momentálnej situácie. Viaceré školy, ktoré neposúvajú začiatok akademického roka, však podľa neho sprísnili opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu.