Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

B. Gröhling: Maturanti môžu získať štipendium na podporu štúdia v SR

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR - Martin Baumann

Je to projekt na podporu študentov, aby pokračovali v štúdiu u nás. Je to finančná podpora, aby boli aj motivovaní, priblížil minister.

Dolný Kubín 25. mája (TASR) - Tohtoroční maturanti môžu ako prví získať nové štipendium, pokiaľ zostanú študovať na vysokej škole na Slovensku. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) o tom informoval v rámci stredajšej návštevy oravských škôl.

"Je to projekt na podporu študentov, aby pokračovali v štúdiu u nás. Je to finančná podpora, aby boli aj motivovaní," priblížil minister.

Štipendijná schéma, ktorú pripravilo ministerstvo školstva cez Plán obnovy a odolnosti SR, je určená pre dve skupiny študentov. Prvou sú najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov, druhú skupinu tvoria nadpriemerní študenti, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo patria do špecifických znevýhodnených skupín. "Chcel by som vyzvať všetkých študentov, aby si pozreli jednotlivé podklady tejto výzvy, aby sa zapojili, lebo môžu byť aj finančne motivovaní k tomu, aby študovali ďalej na Slovensku," uviedol Gröhling.

Na prihlásenie zostáva necelý týždeň. Maturanti sa môžu registrovať do konca mája na www.stipendia.portalvs.sk. Môžu tak získať štipendium vo výške až 9000 eur.