Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

B. Gröhling poďakoval učiteľom a ďalším zamestnancom školstva

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jakub Kotian

Povolanie učiteľa si vyžaduje určité predpoklady, ktorými sú jednak vedomosti, ale aj schopnosť predávať tieto poznatky žiakom, podotkol minister školstva.

Bratislava 28. marca (TASR) - Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) pri príležitosti Dňa učiteľov poďakoval zamestnancom školstva. Ocenil ich trpezlivosť, odhodlanie, snahu, pokoj či rozvahu. Vyzdvihol ich prácu počas pandémie COVID-19, ale aj počas vojnového konfliktu na Ukrajine. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

"Všetci sme si za posledné obdobie prešli mnohými prekážkami a skúškami. Dobu a jej okolnosti si nikto z nás nevyberá. Posledné dva roky sme všetci museli bojovať s pandémiou covidu a s tým, ako sa dotkla aj školstva. V týchto dňoch sa nás však opäť dotýka ďalšia mimoriadna situácia. Po tom, ako Rusko vojensky zaútočilo na Ukrajinu, sme brány našich škôl otvorili pre deti a žiakov, ktorých rodiny utekajú pred vojnou. Chcel by som preto poďakovať všetkým učiteľom a zamestnancom škôl, že napriek prekážkam zvládli posledné dva roky so cťou a urobili maximum preto, aby v nových podmienkach dokázali odovzdávať potrebné vedomosti," povedal minister.



Rezort pripomenul, že podľa údajov Centra vedecko-technických informácií (CVTI) je na Slovensku v školskom roku 2021/2022 zamestnaných v materských školách 17.945 učiteľov, v základných školách 38.040, v stredných školách 20.269 a špeciálnych školách 4957 učiteľov. Na vysokých školách pracuje 11.443 pedagógov. "Povolanie učiteľa si vyžaduje určité predpoklady, ktorými sú jednak vedomosti, ale aj schopnosť predávať tieto poznatky žiakom," podotkol s tým, že ako prejav vďaky učiteľom sa v pondelok nasvieti Bratislavský hrad.

Na Slovensku a v Českej republike patrí 28. marec už takmer sedem desaťročí pedagogickým pracovníkom. Československá vláda v roku 1955 rozhodla, že učitelia budú mať svoj sviatok 28. marca. Deň učiteľov sa viaže k výročiu narodenia pokrokového českého mysliteľa Jana Amosa Komenského. Od narodenia pedagóga, filozofa, spisovateľa, teológa a tvorcu novej pedagogiky Jana Amosa Komenského uplynie v pondelok 430 rokov.