Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Gröhling potvrdil, že sa bude analyzovať celá sieť materských škôl

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) pózuje 26. mája 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

B. Gröhling poukázal na to, že v ostatnom období rezort školstva spolu s ministerstvom práce promptne reagoval na situáciu so znižovaním platov učiteľov v materských školách.

Bratislava 26. mája (TASR) – Celú sieť materských škôl je potrebné analyzovať. Uviedol to v rozhovore pre TASR minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Súvisieť to má najmä s povinným predprimárnym vzdelávaním pre všetky päťročné deti, ktoré by malo platiť od januára 2021.



Minister podotkol, že keď zákon prišiel vlani do parlamentu, nebol dobre pripravený. "Ja som ho dlhodobo kritizoval. Vravel som, že tento termín nie je možné stihnúť, pretože samosprávy nebudú mať čas a ani finančné prostriedky na to, aby dobudovali potrebné kapacity v materských školách," poznamenal Gröhling. Ako podotkol, bude potrebné analyzovať celú sieť materských škôl. "Teraz sme v úzkom kontakte so všetkými zriaďovateľmi materských škôl a uvidíme, či budeme musieť tento termín posúvať alebo ho splníme," povedal minister.

Už po prijatí zákona, ktorý upravuje povinné predprimárne vzdelávanie, sa diskutovalo o tom, že päťročné deti vytlačia z materských škôl tie mladšie. Minister poznamenal, že sa budú zaoberať aj problematikou umiestnenia mladších detí v zariadeniach predškolského vzdelávania.

Gröhling poukázal na to, že v ostatnom období rezort školstva spolu s ministerstvom práce promptne reagoval na situáciu so znižovaním platov učiteľov v materských školách. "Vyčlenili sme 90 miliónov eur, ktoré budeme posielať na základe žiadostí zriaďovateľov, aby sme nejakým spôsobom vykryli tri mesiace ich platy. Očakávame zo strany zriaďovateľov, že tie peniaze presunú aj na školské kluby, jedálne, centrá voľného času a tak ďalej," povedal minister. Ako dodal, pre neho osobne je sieť predprimárneho vzdelávania dôležitá.