Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

B. Gröhling si v súvislosti s otváraním škôl uvedomuje zodpovednosť

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podotkol, že k rozhodnutiam pristupuje tak, že ich chce mať vykonzultované a pripravené.

Bratislava 5. mája (TASR) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) si v súvislosti s otváraním škôl a školských zariadení, ktoré sú momentálne z dôvodu koronakrízy zatvorené, uvedomuje zodpovednosť voči mladým ľuďom aj učiteľom. Uviedol to v utorok v rozhovore pre TASR.

Podotkol, že k rozhodnutiam pristupuje tak, že ich chce mať vykonzultované a pripravené. "Chcem, keď to povieme, tak aby tá informácia naozaj platila. Mám obrovskú zodpovednosť voči tomu, že v celom systéme sa nachádza jeden milión mladých ľudí a viac ako 100.000 učiteľov, ktorí reagujú na každé jedno vyjadrenie, ktoré dáte," poznamenal minister školstva. Doplnil, že chce byť zodpovedný a nechce hovoriť emotívne a nepripravene, lebo si uvedomuje, že ovplyvňuje obrovskú masu ľudí.

Minister potvrdil, že aj v pondelok (4. 5.) diskutoval s tímom epidemiológov o možnosti otvárania škôl. Nateraz však stále platí, že žiaci do škôl fyzicky nechodia a vzdelávajú sa z domu. Školy by mali byť otvorené až v štvrtej fáze uvoľňovania opatrení. Od stredy 6. mája sa uvoľní naraz druhá aj tretia fáza.

Postupné otváranie škôl a materských škôl bude témou série samostatných stretnutí, v hre je viacero možností, uviedol to v pondelok premiér Igor Matovič (OĽaNO). Doplnil, že úlohu zohrajú viaceré parametre i vývoj aktuálnej situácie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Školy a školské zariadenia sú z dôvodu šírenia nového koronavírusu zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizuje dištančnou formou.