Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

B. Gröhling udelí výnimočným učiteľom a žiakom Cenu sv. Gorazda

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jakub Kotian

Som hrdý na ľudí, ktorých oceníme, pretože sú vzorom pre žiakov, príkladom a inšpiráciou do života, uviedol minister školstva.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Záchrana života svojho kamaráta, zisk zlatej medaily na paralympijských hrách, inovatívny prístup k vzdelávaniu či celoživotná práca so žiakmi s telesným postihnutím. Po dvojročnej prestávke sa v piatok (29. 4.) večer v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu uskutoční slávnostné podujatie pri príležitosti odovzdávania Ceny svätého Gorazda. Ocenenie učiteľom, zamestnancom škôl, ale aj žiakom a študentom odovzdá minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Laureáti získajú ocenenie za ich celoživotnú a oddanú pedagogickú prácu, výnimočné odborné a osobnostné kvality a zapájanie sa do rôznych projektov či výnimočné činy. Celkovo bude odovzdaných 90 medailí, cien a ďakovných listov v štyroch kategóriách. Tri kategórie budú venované pedagogickým a odborným zamestnancom v školstve.

"Povolanie učiteľa je poslaním. Pedagóg totiž ovplyvňuje životnú cestu svojich žiakov. Som hrdý na ľudí, ktorých oceníme, pretože sú vzorom pre žiakov, príkladom a inšpiráciou do života," uviedol Gröhling. Učitelia si prevezmú Veľkú medailu sv. Gorazda, Malú medailu sv. Gorazda a Ďakovný list sv. Gorazda aj za vedenie svojich žiakov a ich výsledky dosiahnuté na rôznych predmetových olympiádach.

Žiakom a študentom udelí minister školstva Ceny sv. Gorazda. Prevezmú si ich za mimoriadne výsledky v medzinárodných súťažiach a predmetových olympiádach, za preukázanie odvahy pri záchrane zdravia a ľudského života, za reprezentáciu SR na olympijských či paralympijských hrách, ale aj v záujmovo-umeleckej oblasti. Medzi ocenenými sú aj žiaci, ktorí mali proaktívny prístup k štúdiu a vynikali dosiahnutými výsledkami vo vzdelávaní. Morálne ocenenie bude udelené aj za ľudské nasadenie pri starostlivosti o ľudí bez domova v čase pandémie nového koronavírusu.