Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gröhling vyzýva rodičov, žiakov a učiteľov, aby sa dali zaočkovať

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR Martin Baumann

Najnižšiu mieru zaočkovania má Gelnica, Revúca, Poltár, Rimavská Sobota, Kežmarok, Krupina, Lučenec, Detva, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyzýva rodičov, žiakov a učiteľov, aby v auguste využili očkovanie, ktoré je momentálne dostupné aj bez registrácie. Vyššia zaočkovanosť pomôže školám vyhnúť sa ohniskám nákazy a prerušeniu prezenčnej výučby, tvrdí.

Mesiac pred otvorením škôl je najvyššia zaočkovanosť na západnom Slovensku. Nie je tam však dosiahnutá kolektívna imunita. „Vyššia miera zaočkovania zabezpečí lepší chod škôl. Zatiaľ je zaočkovanosť vyššia hlavne na západnom Slovensku, vďaka čomu na školách vznikne menej ohnísk a triedy sa tak vyhnú prerušeniu prezenčnej výučby," povedal Gröhling.

Odbor komunikácie ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu vysvetľuje, že v prípade šírenia nákazy na škole bude musieť regionálny úrad verejného zdravotníctva posielať kontakty infikovaného do karantény. V praxi to bude znamenať dočasnú dištančnú výučbu, pokiaľ sa izolácia neukončí.

Minister podotkol, že očkovaní ľudia majú nižšie riziko ťažkého priebehu choroby a hospitalizácie. Majú aj nižšie riziko prenosu ochorenia na iných a nižšiu vírusovú nálož.

„Čím viac občanov sa zaočkuje, tým lepšie pre celú spoločnosť, ale aj pre školy. Spomalí sa šírenie delta variantu, čo znamená plynulejšie a bezpečnejšie fungovanie škôl," zdôraznil Gröhling. Dodal, že v miere očkovania predbiehajú Slovensko ostatné krajiny Európy.

V Európe má podľa rezortu školstva najvyššiu mieru zaočkovanosti Island, kde 78 percent populácie dostalo aspoň prvú dávku. Nasleduje Dánsko so 72 percentami a Spojené kráľovstvo so 69 percentami. Na Slovensku dostalo aspoň prvú dávku 41 percent obyvateľov.

Ministerstvo poukazuje, že medzi okresy s najvyššou zaočkovanosťou patrí Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Pezinok, Trnava, Trenčín, Banská Bystrica, Galanta, Žilina, Piešťany, Myjava a Šaľa. Najnižšiu mieru zaočkovania má Gelnica, Revúca, Poltár, Rimavská Sobota, Kežmarok, Krupina, Lučenec, Detva, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.