Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Gröhling: Žiaci sa vrátia do škôl v plánovanom termíne 10. januára

Na snímke otvorená základná škola v Družstevnej pri Hornáde v okrese Košice – okolie, foto z archívu. Foto: TASR - František Iván

Tento týždeň rezort školstva distribuuje 1,5 milióna samotestov na okresné úrady, na ktorých si ich školy vyžiadajú.

Bratislava 4. januára (TASR) - Po predĺžených zimných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne. V pondelok 10. januára sa budú prezenčne vzdelávať materské, základné aj stredné školy. Od tohto termínu sa zároveň školy budú opäť riadiť takzvaným školským semaforom. Žiaci sa zároveň budú môcť pretestovať, na tento účel rezort školstva distribuoval viac než tri milióny testov. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Epidemická situácia sa zlepšila, na základe dát z ministerstva zdravotníctva vidíme, že je nižší počet hospitalizovaných aj pozitívnych, a preto postupujeme podľa avizovaných informácií a do škôl sa vrátime v termíne 10. januára 2022. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí v čase sviatkov konali zodpovedne, dodržiavali opatrenia alebo sa zaočkovali a napomohli tak k zlepšeniu situácie," priblížil minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Pre školy to znamená, že sa budú riadiť manuálom školský semafor. Rovnako ako v predchádzajúcom období sa školy plošne zatvárať nebudú. V prípade pozitivity žiaka môže príslušnú triedu uzatvoriť riaditeľ. Rozhodnutie o zatvorení celej školy v prípade nepriaznivej situácie však môže spraviť len regionálny hygienik, napríklad, pokiaľ je na škole značná časť tried v karanténe či vysoký počet nakazených osôb.

Výnimku z karantény majú v zmysle vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR plne očkované a prekonané osoby. To platí aj pre žiakov škôl, ktorí sa budú môcť po očkovaní alebo prekonaní aj naďalej prezenčne vzdelávať.
Žiačky počas samotestovania na ochoreniu Covid-19, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Rezort školstva informoval, že na školách budú zároveň podľa vyhlášky ÚVZ povinné rúška. Prekrytie horných dýchacích ciest nie je povinné pre deti v materskej škole, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov pri vzdelávaní takýchto žiakov.

Pre čo najväčšie umožnenie bezpečného prostredia na školách, rezort školstva ešte v závere roka distribuoval 1,5 milióna samotestov. Tento týždeň distribuuje ďalších 1,5 milióna samotestov na okresné úrady, na ktorých si ich školy vyžiadajú. Ku koncu decembra 2021 ostali okresným úradom nevyužité antigénové samotesty v objeme 12 až 13 percent. Celkovo tak bolo podľa ministerstva školstva vyskladnených 14,5 milióna antigénových samotestov na účel testovania v školách. "Aj takýmto spôsobom chceme napomôcť bezpečnejšiemu prostrediu na školách. Kľúčovým opatrením ostáva však aj naďalej očkovanie, pretože to nás najlepšie chráni pred ťažkým priebehom či hospitalizáciou. Je preto dôležité, aby očkovanie využilo čo najviac rodičov, zamestnancov škôl alebo v prípade záujmu aj žiakov," zdôraznil Gröhling.

Nezatváraniu škôl v tomto týždni napomohla aj priaznivá epidemická situácia či nízky počet hospitalizovaných, ktorý, ako uvádzajú oficiálne dáta, neprekročil hranicu 2300 osôb.