Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Gröhling: V paralympijskom tíme máme vynikajúcich športovcov

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V Brazílii sme pred piatimi rokmi získali 11 cenných kovov, z toho päť zlatých. Naším najúspešnejším športovcom bol paracyklista Jozef Metelka.

Bratislava 24. augusta (TASR) -–Tokio opäť ožije športom, pretože sa začínajú XVI. letné paralympijské hry, ktoré potrvajú do 5. septembra. Slovensko bude reprezentovať 27 športovcov, ktorí chcú zopakovať medailovú žatvu z posledných hier v brazílskom Riu de Janeiro. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

„V našom paralympijskom tíme máme vynikajúcich športovcov, ktorí môžu v Tokiu uspieť. Všetci im budeme na diaľku fandiť a držať palce, aby vybojovali pre Slovensko čo najviac medailí," priblížil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

Na stupienku víťazov sú však už všetci, ktorí dokázali podľa štátnej tajomníčky pre národnostné školstvo, inkluzívne a celoživotné vzdelávanie Svetlany Síthovej prekonať sami seba. „Šport je jedna z najprirodzenejších ciest k inklúzii. Práve paralympijskí športovci sú vzorom, ako prekážky prekonávať," uviedla.

Aj tento rok slovenskú výpravu, ktorá zabojuje v ôsmich športoch, finančne podporilo ministerstvo školstva. „Je tu pár športovcov s medailovými ambíciami. Rado Malenovský, Veronika Vadovičová, Jozef Metelka a iste aj ďalší. Prajem im, aby doniesli medaily, cestujú 11.000 kilometrov a musia sa posnažiť, aby dosiahli svoje osobné maximá," priblížil štátny tajomník rezortu školstva pre šport Ivan Husár.

V Brazílii sme pred piatimi rokmi získali 11 cenných kovov, z toho päť zlatých. Naším najúspešnejším športovcom bol paracyklista Jozef Metelka. Dvojnásobne potešila fanúšikov zlatom aj parastrelkyňa Veronika Vadovičová. S tromi zlatými, jednou striebornou a jednou bronzovou medailou sa stala našou druhou najúspešnejšou paralympioničkou z letných hier.