Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kollár v Chorvátsku hovoril o hospodárskych investíciách i pandémii

Na archívnej snímke predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár. Foto: TASR - Róbert Fritz

V európskych otázkach sa Jandorkovič poďakoval Slovenskú za podporu v snahách o integráciu do Schengenu i eurozóny. Kollár deklaroval, že táto podpora bude pokračovať.

Záhreb/Bratislava 15. novembra (TASR) - Pandémia ochorenia COVID-19, spolupráca v oblasti hospodárstva i cestovného ruchu, ale aj európska politika. To sú témy, ktorým sa na spoločnom stretnutí v Záhrebe venovali predseda Národnej rady SR Boris Kollár a šéf tamojšieho Saboru Gordan Jandrokovič. Zhodli sa, že obe krajiny majú veľmi dobré vzájomné vzťahy.

Vzájomná spolupráca krajín v otázke hospodárstva je podľa ich slov na veľmi dobrej úrovni. Poukázali aj na investície zo Slovenska do železničnej spoločnosti v Chorvátsku, či do kogeneračnej elektrárne v Oguline, na ktorej otvorení sa Kollár zúčastní popoludní. V tejto súvislosti Jandrokovič poukázal na význam investície pre región, napríklad aj z pohľadu zamestnanosti. Obaja šéfovia parlamentov veria, že investície ešte pribudnú, aby sa dvíhali aj percentá zo spoločného obchodu.

Čo sa týka cestovného ruchu, Chorvátsko obaja považujú za stabilnú dovolenkovú krajinu pre slovenských turistov. Diskutovali ale tiež o možnostiach zvýšenia návštevnosti slovenských Tatier zo strany chorvátskych dovolenkárov počas zimy.

Venovali sa aj otázke národnostných menšín Chorvátov na Slovensku a Slovákov v Chorvátsku. Jandrokovič uviedol, že práve podpora menšín je dobrým základom pre priateľské a úspešné vzťahy. "Nadštandardné vzťahy sa potvrdzujú aj tým, ako sa správame k svojim vzájomným menšinám," dodal Kollár a poďakoval sa chorvátskej vláde, parlamentu i ľuďom za ich prístup k Slovákom.

V európskych otázkach sa Jandorkovič poďakoval Slovenskú za podporu v snahách o integráciu do Schengenu i eurozóny. Kollár deklaroval, že táto podpora bude pokračovať. Čo sa týka rozširovania Európskej únie o krajiny západného Balkánu, Kollár podčiarkol potrebu stabilizácie regiónu a vytvárania nárazníkovej zóny.

V súvislosti s pandémiou sa zhodli na podobnosti problémov, postupov a celkovej situácie v oboch krajinách, ale aj v ďalších štátoch Únie. "Snažíme sa veľmi príbuzným spôsobom reagovať na toto nebezpečné ochorenie," skonštatoval Jandrokovič.

"Podmienky, ktoré vytvára pandémia, sú rovnaké v celej Európe. Musíme cez to prejsť, musíme s tým zabojovať," dodal. Vyzval na spoločný boj proti pandémii a na očkovanie, pričom podčiarkol, že rešpektovať treba aj neočkovaných. Tvrdí, že vlády naprieč Úniou sa snažia urobiť čo najviac pre ochranu zdravia ľudí, ale aj ľudských práv a ekonomík. Pogratuloval Chorvátom, že zvládli letnú sezónu s otvorenými hranicami, čím podržali ekonomiku. No poukázal aj na to, že Chorvátsko má vyššiu zaočkovanosť ako Slovensko.




(osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Kvašňovská)