Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kollár chce riešiť sudcov, ktorí porušujú ľudské práva

Na archívnej snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pri aktuálnej situácii v koalícii sa Kollár vrátil k výstupom po neschválení súhlasu s vydaním Roberta Fica do väzby.

Bratislava 15. mája (TASR) - Predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár chce otvoriť otázku porušovania ľudských práv zo strany sudcov pri ich rozhodovaní. V diskusnej relácii TA3 V politike uviedol, že s touto témou chce prísť na pondelkovú (16. 5.) koaličnú radu.

Kollár poukázal na to, že v parlamente silnejú hlasy, aby sa riešili množiace sa prípady, keď ústavný súd, prípadne európske inštitúcie konštatujú porušovanie základných ľudských práv pri rozhodovaní justičných orgánov. "Toto je vážna vec a ak sa to v prípade jedného sudcu stane opakovane, buď to robí naschvál, alebo je nekompetentný, oboje je neprijateľné," skonštatoval.

Takéto prípady by sa podľa neho mohli riešiť v súlade s princípom trikrát a dosť. Sankciou pre sudcu by mohlo byť podľa neho preradenie na nižší stupeň súdu.

Predseda Smeru-SD Robert Fico poukázal aj na možný únik informácií z polície. "Prezident Policajného zboru, ktorý o tom nemá čo vedieť a už vôbec nemá o tom čo rozprávať, pred najvyššími ústavnými činiteľmi hovoril, že sa pripravuje obrovská bezpečnostná akcia," priblížil. Kollár reagoval, že v tejto veci požiadal premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) zvolať bezpečnostnú radu štátu.

Pri aktuálnej situácii v koalícii sa Kollár vrátil k výstupom po neschválení súhlasu s vydaním Roberta Fica do väzby. Kritizuje postoj strany SaS, ktorá podľa neho spustila kampaň proti hnutiu OĽANO a jeho lídrovi Igorovi Matovičovi. "Ak chce Richard Sulík povaliť vládu, nech to povie otvorene a priamo," doplnil. Na adresu poslankýň Romany Tabák a Kataríny Hatrákovej, vylúčených pre dané hlasovanie z klubu OĽANO, povedal, že bude rád, ak neprejdú do opozície. Deklaroval, že v Sme rodina majú dvere otvorené.

Fico svoje obvinenie vníma ako účelové, ide podľa neho o politický boj, ktorého cieľom je zatvoriť opozičného lídra. Zdôrazňuje, že na to bude reagovať robením ešte tvrdšej opozičnej politiky. "My chceme vyhrať a vyhráme parlamentné voľby," dodal.