Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Koalícia si pripomenula výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR

Na archívnej snímke vlajka Slovenskej republiky. Foto: TASR - Martin Baumann

V texte Deklarácie Slovenskej národnej rady (SNR) o zvrchovanosti SR je zhrnuté naše tisícročné úsilie o národnú slobodu, povedal predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár.

Bratislava 17. júla (TASR) - Odkaz Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky je stále aktuálny a živý. Pri príležitosti 29. výročia od jej podpísania to pre TASR povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

Deklaráciu považuje za jeden z dôležitých politických krokov k vytvoreniu samostatnej Slovenskej republiky. "Za dôležité považujem, že sa v nej Národná rada SR zaväzovala rešpektovať práva každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta. Žiaľ, nie vždy vládnuce politické reprezentácie postupovali v súlade s touto deklaráciou," uviedol.

Premiér doplnil, že sa snaží viesť vládu v súlade s hodnotami, ku ktorým sa vtedajšia národná rada formou deklarácie prihlásila. Považuje ich za správne.

Kollár: Deklarácia o zvrchovanosti odkazuje na úsilie o národnú slobodu


V texte Deklarácie Slovenskej národnej rady (SNR) o zvrchovanosti SR je zhrnuté naše tisícročné úsilie o národnú slobodu. Pre TASR to pri príležitosti 29. výročia jej podpísania povedal predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

"Poslanci jej prijatím dali jasne najavo, že chcú dosiahnuť zásadnú politickú zmenu. Deklarovaním štátnej suverenity sa Slovensko vydalo na cestu samostatnosti a Slováci sa prijatím tohto historického dokumentu jednoznačne vyjadrili, že sú za zvrchovanosť Slovenskej republiky," uviedol.

Šéf parlamentu tvrdí, že voľby v roku 1992 ukázali, že existuje široká vôľa slovenského obyvateľstva žiť v suverénnom a demokratickom štáte. "Politické sily, ktoré sa v predchádzajúcom volebnom období stavali proti suverenite, odišli z politickej scény a bolo logické, že v najbližšie možnom termíne po voľbách – 17. júla 1992 – bola vyhlásená Deklarácia o suverenite SR," zdôraznil na sociálnej sieti.

Na archívnej snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kollár upozornil, že medzičasom SR vstúpila do viacerých integračných a obranných zoskupení, ktorým musela poskytnúť časť svojej suverenity. "Nesmieme však zabúdať na to, že primárnu suverenitu aj v integračných zoskupeniach má SR a že v niektorých otázkach sa SR nikdy nesmie vzdať svojej suverenity, ak sa chce slovenský národ a s ním žijúce národnostné menšiny zachovať ako samostatná národná entita," podotkol s tým, že sa to týka suverénneho rozhodovania v otázkach etických, náboženských, kultúrnych, sociálnych, rodinných a mnohých ďalších.

OĽANO: Štátnu zvrchovanosť považujeme za najdôležitejšiu hodnotu


Hnutie OĽANO považuje štátnu zvrchovanosť za najdôležitejšiu hodnotu. Ako uviedla koaličná strana pre TASR, prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR, od ktorej podpisu v sobotu uplynulo 29 rokov, si pripomína ako dôležitú udalosť v slovenskej histórii.

Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš poukázal na to, že Slovensko dlhé roky doplácalo na rôznych falošných politikov, ktorí sa síce radi oháňali slovenskou vlajkou, ale ich skutočným záujmom bolo vysávanie štátnych peňazí.

"To viedlo k enormným škodám a obrovskému investičnému a modernizačnému dlhu takmer vo všetkých verejných službách. Hnutie OĽANO dostalo v posledných voľbách silný mandát práve na to, aby sme vrátili Slovensko späť jeho občanom," povedal s dôvetkom, že pocit pravého vlastenectva spočíva aj v tom, že ľudia nadobudnú pocit, že žijú v spravodlivom štáte.

Poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽANO) doplnil, že v tento deň si zároveň spomína na všetkých, ktorí v minulosti dobrovoľne alebo nútene opustili vlasť a v zahraničí naďalej venovali veľa úsilia tomu, aby sa zo Slovenska stal opäť samostatný, zvrchovaný a demokratický štát.

"Slovenská diaspóra v zahraničí významným spôsobom prispela k tomu, že sa Slovensko stalo zvrchovaným štátom a aj v zmysle Ústavy SR považujeme jej príslušníkov za integrálnu súčasť štátotvorného slovenského národa," uzatvoril.

SaS: Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR bol dôležitý krok k samostatnosti


Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky bol podľa koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) dôležitý krok k samostatnosti. Slovensko si v sobotu pripomína 29. výročie tejto udalosti.

Ako uviedol podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS), túžba žiť samostatne sa premietla do textu, ktorý prijala Slovenská národná rada (SNR). "Táto deklarácia je pre nás záväzkom, aby sme sa správali zodpovedne, a tak riadili aj štát. Aj preto si musíme pripomínať tento dôležitý deň a tých, ktorí sa postavili za samostatnosť Slovenska," uviedol s tým, že toto rozhodnutie sa ukázalo aj napriek ťažkostiam ako správne.

Remišová vyzvala v deň Deklarácie o zvrchovanosti SR Slovákov na súdržnosť


Predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová (Za ľudí) vyzvala občanov Slovenska na súdržnosť a spoločnú zodpovednosť za krajinu. Povedala to pre TASR pri príležitosti 29. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

"Po dlhých rokoch snáh na sebaurčenie sme ako občania Slovenska dosiahli zvrchovanosť a o svojich osudoch a smerovaní našej krajiny rozhodujeme len sami. Je len našou spoločnosťou zodpovednosťou, kam a ako rýchlo sa bude naša krajina uberať," uviedla Remišová s dôvetkom, že silou a bohatstvom Slovenska sú práve ľudia.

Presvedčená je o tom, že cit a odhodlanie chrániť Slovensko ako demokratickú krajinu sú pevne zakorenené v každom občanovi aj v predstaviteľoch štátu.

Doplnila, že sila Slovákov, ich odhodlanie a jednota má najväčší význam práve v ťažkých časoch.

Na archívnej snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Veronika Remišová (Za ľudí).
Foto: TASR - Martin Baumann


Sme rodina: Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR je dôležitý medzník histórie


Hnutie Sme rodina považuje prijatie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky za dôležitý medzník v histórii krajiny. Predstavuje prvý krok k samostatnosti Slovenska. Pre TASR to pri príležitosti 29. výročia prijatia deklarácie uviedlo tlačové oddelenie koaličnej strany.

"Slováci prijatím tohto dokumentu vyjadrili jednoznačne svoj postoj, že sú za zvrchovanosť Slovenskej republiky. Je dôležité, aby sme si ako národ túto udalosť pripomínali, pretože v texte deklarácie je zhrnuté tisícročné úsilie o národnú slobodu, vďaka ktorej sa Slovensko posunulo tam, kde je momentálne," doplnilo.

V sobotu uplynulo 29 rokov od prijatia Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti SR. Slovenský parlament dokument schválil 17. júla 1992, v čase, keď bola Slovenská republika ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a uskutočňovali sa rokovania českej a slovenskej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzkov medzi Slovákmi a Čechmi. Prijatie deklarácie ako jednostranný krok Slovenska posunulo tento proces k dohode o rozdelení Česko-Slovenska.

Výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR je na základe zákona Národnej rady (NR) SR z 20. októbra 1993 pamätným dňom SR.