Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Kollár: Lídri V4 považujú za nutné koordinovať sa v otázke pandémie

Na archívnej snímke predseda parlamentu SR Boris Kollár. Foto: TASR - Martin Baumann

Koordinovaná činnosť, aj v rámci V4, nám môže pomôcť rýchlejšie eliminovať negatívne sociálno-ekonomické dosahy na naše firmy a občanov, uviedol Kollár.

Bratislava 12. januára (TASR) – Predsedovia parlamentov Vyšehradskej štvorky (V4) sa v otázke pretrvávajúcej pandémie nového koronavírusu spoločne dohodli na nevyhnutnosti koordinácie a delenia sa o informácie a skúsenosti pri príprave využitia prostriedkov Európskej únie z národných plánov obnovy. TASR o výsledku utorkového online rokovania informovala hovorkyňa predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) Michaela Jurcová.

"Koordinovaná činnosť, aj v rámci V4, nám môže pomôcť rýchlejšie eliminovať negatívne sociálno-ekonomické dosahy na naše firmy a občanov a spoločne hľadať riešenia na problémy, ktoré presahujú hranice našich štátov," uviedol Kollár.

V otázkach európskej agendy slovenská strana deklarovala podporu zníženiu emisií do roku 2030 aspoň o 55 percent. Pri otázke tzv. nového paktu o migrácii a azyle šéf slovenského parlamentu zdôraznil, že téma migrácie a solidarity je jedna z otázok, v ktorej nachádza zhodu naprieč celým politickým spektrom, či už v rámci exekutívnej alebo legislatívnej moci. "Zásadne však odmietame koncept povinného prerozdeľovania žiadateľov o azyl," doplnil.

Šéf slovenského parlamentu taktiež ocenil návrh poľského predsedníctva, ktoré prišlo s myšlienkou pripomenutia si 30. výročia vytvorenia spolupráce V4. Skonštatoval, že V4 poskytuje jedinečný a východiskový priestor na kultiváciu susedských vzťahov.

Predsedovia parlamentov sa tiež venovali aktuálnej situácii v Bielorusku, pričom poukázali na porušovanie ľudských práv so žiadosťou o okamžité zastavenie násilia páchaného na vlastnom národe, okamžité prepustenie politických väzňov a začatie úprimného a otvoreného dialógu s predstaviteľmi všetkých názorových prúdov.

"Podpora občianskej spoločnosti v Bielorusku by sa mala stať jedným z hlavných nástrojov nášho prístupu, ktorého cieľom je slobodné a suverénne Bielorusko. Som veľmi rád, že k pomoci Bielorusku okrem našich bilaterálnych programov aktívne prispieva aj Medzinárodný vyšehradský fond. Podporou projektov v Bielorusku zameraných na študentov, žurnalistov, zdravotníkov a iných pomáha fond zvyšovať vizibilitu celej V4 v našej susedskej krajine," uzavrel.