Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Kollár: O reforme súdnej mapy sa budem s ministerkou ešte rozprávať

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda Národnej radysi všíma odpor sudcov či odborárov voči reforme.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) sa chce o tretej verzii súdnej mapy ešte rozprávať s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Tá novú súdnu mapu predstavila v piatok. Reformu súdov chce s ministerkou prebrať aj hnutie OĽANO.

"Evidujem však odpor sudcov či odborárov voči reforme. Pozriem si ju, ministerku budem kontaktovať, sadneme si a prejdeme si to," uviedol Kollár.

Hnutie OĽANO pre TASR zdôraznilo, že mu záleží na tom, aby reforma súdnej mapy bola čo najodbornejšia a aby predstavovala pre občanov jednoznačný prínos. "O jej podobe bude poslanecký klub hnutia ďalej rokovať s ministerkou spravodlivosti na utorkom (26. 10.) zasadnutí," spresnil Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

Tretia verzia súdnej mapy počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Pôvodne sa ich počet mal znížiť z 54 na 30. Naďalej sa však počíta so vznikom mestských súdov v Košiciach a Bratislave.

Zostávajúce súdy ostanú ako pracoviská alebo sídla. Zrušiť by sa mali okresný súd Partizánske, Skalica, Bánovce nad Bebravou a Kežmarok. Zmena by sa mala týkať aj krajských súdov. Tých chce ponechať ministerka všetkých osem, ale plánuje zväčšiť ich obvody len na tri. Sídlom krajských súdov by tak mala byť Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zmena by mala nastať k 1. januáru 2023.