Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci ukončili deň, v diskusii k PVV budú pokračovať v pondelok

Na snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) počas 27. schôdze parlamentu, na ktorej sa rokuje o programovom vyhlásení vlády SR v Bratislave 30. apríla 2021. Foto: TASR Jaroslav Novák

Eduard Heger vyhlásil, že jeho kabinet bude vládou obnovy a prosperity Slovenska.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Poslanci ukončili prvý rokovací deň 27. schôdze Národnej rady (NR) SR. V diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV) budú pokračovať v pondelok (3. 5.) od rána od 9.00 h, zrejme až do jeho prerokovania. Následne by malo plénum hlasovať o dôvere vláde.

Do diskusie k vládnemu programu je prihlásených ešte 17 rečníkov písomne. V závere dňa viacerým pre neúčasť v pléne prepadlo poradie. Po tom, ako sa vyjadria všetci písomne prihlásení, budú mať poslanci možnosť prihlásiť sa do diskusie aj ústne.

Piatkovému rokovaniu dominovali vystúpenia ministrov. Hovorili o tom, čo sa im za uplynulý rok podarilo, ale aj o ambíciách do budúcna. V úvode vystúpil premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý predstavil priority vládneho programu. Vyhlásil, že jeho kabinet bude vládou obnovy a prosperity Slovenska. Poslancom sa prihovoril aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), vyzval ich na podporu PVV a poukázal na ambíciu podpory rodín a na plán reformovať sociálny systém.

Do diskusie sa zapojili i podpredsedovia snemovne Gábor Grendel (OĽANO) a Juraj Blanár (Smer-SD). Blanár predložil pozmeňujúci návrh k uzneseniu k PVV. Smer-SD ním chce docieliť napríklad zrušenie plošného testovania, okamžité hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu v NR SR a zriadenie parlamentnej komisie na preskúmanie zodpovednosti za negatívne javy v súvislosti s pandémiou.

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyzval poslancov, koaličných aj opozičných, aby podporili programové vyhlásenie vlády (PVV). Argumentuje tým, že je zamerané najmä na podporu rodín. Deklaroval, že verí súčasnej vláde. "Môžeme naozaj pretvoriť Slovensko," povedal.

"Je to dobré PVV, ktoré je v prvom rade zamerané na rodiny, na podporu rodín, udržanie stability rodín a ich ďalší rozvoj. Vláda má ambíciu urobiť veľkú reformu v sociálnej oblasti a zamerať sa najmä na finančnú stránku najohrozenejších obyvateľov Slovenska, to sú matky s deťmi a neúplné rodiny," skonštatoval. Ak by sa vláde toto podarilo naplniť, podľa Kollára tak vymania z najchudobnejšej sféry veľké množstvo ľudí. Hovoril aj o pláne obnovy a odolnosti. Pripomenul záujmy Slovenska na investovanie financií do rôznych sociálnych oblastí.

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) reagoval tým, že mu pripomenul počty úmrtí na ochorenie COVID-19. Tvrdí, že k tomu prispela aj doterajšia vláda. "Vy ste sa na tie rodiny vykašlali, nemyslím vás konkrétne, ale Matovičovu vládu," vyhlásil s tým, že vláda akoby zabudla na pandémiu a v PVV ani nedoplnila plány na vyrovnanie sa s následkami koronakrízy.

Erika Tomáša (nezaradený) prekvapili slová o pláne reformovať sociálny systém. Poukázal na to, že Sme rodina malo svojho ministra práce a viaceré sociálne opatrenia za uplynulý rok už zrušili.


Premiér: Medzi priority PVV patrí boj proti korupcii i podpora rodiny


Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 27. schôdze parlamentu, na ktorej sa rokuje o programovom vyhlásení vlády SR v Bratislave 30. apríla 2021.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Pilierom programového vyhlásenia vlády (PVV) premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) je boj proti korupcii, návrat k zdravým verejným financiám, ako aj podpora rodiny a obnova Slovenska po kríze a znovunaštartovanie ekonomiky. Premiér počas predloženia programu vlády v pléne Národnej rady (NR) SR poďakoval svojmu predchodcovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), ktorý podľa Hegera "svojím neúnavným bojom proti mafii, korupcii a ľuďom, ktorí zneužívali svoje právomoci a štát využívali na svoje obohacovanie, získal dôveru občanov a bol schopný poraziť Roberta Fica v parlamentných voľbách". Heger vyhlásil, že jeho kabinet bude vládou obnovy a prosperity Slovenska.

Ambíciou PVV je podľa Hegera naplnenie ďalších cieľov, ktoré si koalícia vytýčila po parlamentných voľbách. Za základný pilier označil boj proti korupcii. "Nulová tolerancia ku korupčnému správaniu je základným predpokladom fungujúcej demokratickej krajiny," vyhlásil pred poslancami.

Prioritou je aj návrat k zdravým verejným financiám cez efektívny boj proti daňovým únikom a praniu špinavých peňazí i cez transparentnosť pri nakladaní s verejnými zdrojmi.

Ďalším pilierom PVV je podpora rodiny. "Naša vláda podporuje a bude podporovať rodinu, pretože fungujúca rodina, ktorá poskytuje istoty svojím všetkým členom, je zárukou budúcnosti Slovenska," vyhlásil Heger s tým, že vláda chce zabezpečiť aj dôstojnú starobu seniorom či väčšiu ochranu pred chudobou.

Heger vyhlásil, že počas prvého roka pandémie sa podarilo cielenými opatreniami tlmiť rast nezamestnanosti i pokles kúpnej sily občanov. Predchádzajúce vlády podľa neho nevytvorili počas hospodársky úrodných rokov rezervu na horšie časy, preto sa pokles rozpočtových príjmov a hlavne nárast vydavkov na protipandemické opatrenia premietol do rastu verejného dlhu, ktorý predstavuje pre verejné financie značné riziko.

Premiér tiež ocenil, že za uplynulý rok sa podarilo presadiť reformu justície, prijať novú bezpečnostnú stratégiu, priznať tehotenský príspevok od štvrtého mesiaca tehotenstva či presadiť zrušenie doplatkov za lieky. Podarilo sa podľa neho prijať viac ako 100 opatrení na zníženie byrokracie pre podnikateľov.

Hegerova vláda bude podľa jeho slov pokračovať vo vytváraní podmienok na očistu spoločnosti od korupcie či kriminálnych sietí. "Budeme pokračovať v zlepšovaní podnikateľského prostredia, posilníme konkurencieschopnosť priemyslu," dodal. Kabinet chce tiež podporovať investície do ľudského kapitálu i zavádzať motivačné mechanizmy pre súkromný sektor na investície do vedy a výskumu.

I.Matovič sa ospravedlnil, na ministrov je hrdý, no kritizoval prezidentku


Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas 27. schôdze parlamentu, na ktorej sa rokuje o programovom vyhlásení vlády SR v Bratislave 30. apríla 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Expremiér Igor Matovič (OĽANO) sa ospravedlnil v pléne Národnej rady (NR) SR všetkým, ktorých sa počas svojho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády dotkol a ktorí jeho vyjadrenia vnímali ako nenáležité. Hovorí, že ho "do nepríčetna" privádzala ľahostajnosť niektorých voči potrebe ochrany životov a zdravia ľudí. "Verím, že väčšina z vás by konala rovnako," povedal. Počas diskusie k programovému vyhláseniu vlády (PVV) tiež uviedol, že je hrdý na viacerých ministrov a ich prácu. Opätovne kritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú za jej vyjadrenia počas pandémie aj opozíciu.

Matovič poznamenal, že ako premiér mal kľúčovú úlohu bojovať s pandémiou nového koronavírusu. Tvrdí, že išlo o boj s ľuďmi, ktorí dávali na prvé miesto slobodu jednotlivca. Poukázal najmä na opozičný Smer-SD a Hlas-SD. Poďakoval sa všetkým, ktorí na prvé miesto postavili zápas za záchranu životov. Prezidentke Čaputovej vyčítal, že za uplynulý rok od nej počul len minimum vyjadrení nabádajúcich ľudí, aby sa chránili a pomohli vláde.

V diskusii pripomenul aj spory v koalícii a vládnu krízu. Napriek tomu je hrdý na ministrov. Hrdý je na ministerku investícii a informatizácie Veroniku Remišovú (Za ľudí) za to, ako narába s eurofondami, hoci v zlomovej situácii "stála na opačnej strane". Pochválil aj exministra financií a nového premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina), Milana Krajniaka (Sme rodina) za prácu v rezorte práce, či Jána Budaja (OĽANO) ako šéfa envirorezortu. Ocenil aj "čistky", ktoré z pozície ministra vnútra zabezpečuje Roman Mikulec (OĽANO) tým, že dal slobodu konať kľúčovým ľuďom a vyšetrovateľom. Dodal, že je hrdý aj na ostatných členov vlády, ktorí si, "niekto viac a niekto menej", svoju prácu vykonávajú dobre.

"Konečne vystúpil skutočný premiér. Keby ste videli, ako sa zaľúbene na vás pozerala vaša sekretárka - pán Heger," reagoval na Matovičovo vystúpenie Ľuboš Blaha (Smer-SD). Vyhlásil, že táto vláda premenila Slovensko na jeden veľký koncentračný tábor. Expremiéra obvinil, že môže za nedostatok liekov na Slovensku, "zbabraný" nákup Sputnika, vulgarizáciu slovenskej politiky, nárast nenávisti i za to, že ľudia a firmy nedostali štátnu pomoc a podobne.

Milan Potocký (OĽANO) poznamenal, že Matovič sa ako prvý premiér postavil proti korupcii. Lucia Drábiková (OĽANO) sa mu poďakovala za to, že bojoval za ochranu ľudských životov. Vyzdvihla tiež jeho schopnosť ustúpiť z premiérskeho postu a prenechať ho Hegerovi. Peter Pollák (OĽANO) označil Matoviča za chybu v systéme, ktorý roky budovali Smer-SD a Hlas-SD. "Ty si tou chybou, ktorá im pokazila celý systém korupcie a našich ľudí," povedal Matovičovi.

V. Remišová: Vláda vyvodila politickú zodpovednosť, znova žiadame o dôveru



Dôvodom, prečo vládna koalícia prichádza opäť žiadať poslancov Národnej rady (NR) SR o dôveru, je vyvodenie politickej zodpovednosti. Vyhlásila to vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Premiér Eduard Heger (OĽANO) vie podľa nej počúvať a nachádzať kompromis a súdržnosť.



"Eduard Heger ukázal, že bude premiérom, ktorý vie počúvať, hľadať konsenzus, ktorý vie nachádzať súdržnosť aj medzi viacerými postojmi, ktoré majú koaliční partneri. To je to, čo Slovensko v tejto situácii potrebuje," vyhlásila Remišová. PVV je podľa nej aktualizované o veci, ktoré sa za rok podarili. Vládu podľa nej ešte čakajú protikorupčné opatrenia.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za priority v oblasti justície prípravu nového trestného poriadku, rekodifikáciu súkromného práva, nový občiansky zákon, chce sa venovať aj humanizácii v ústavoch na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody. Za dôležité považuje dokončiť prípravu novej legislatívy súvisiacej s kolúznou väzbou.

Strana Za ľudí chce presadiť zmenu podoby majetkových priznaní verejných funkcionárov. Dnešné majetkové priznania podľa poslanca Za ľudí Tomáša Lehotského vôbec neodzrkadľujú skutočnosť. Nie je z nich možné určiť, aký má funkcionár reálny majetok, keď do funkcie vstupuje, počas pôsobenia v nej a po odchode. Podľa jeho slov už majú rozpracovanú verziu novej legislatívy v tejto oblasti.


Okrem Jany Bittó Cigánikovej podporia všetci poslanci SaS v pléne Národnej rady SR programové vyhlásenie vlády


Na snímke poslankyňna NRSR Jana Bittó Cigániková (SaS) počas 27. schôdze parlamentu, na ktorej sa rokuje o programovom vyhlásení vlády SR v Bratislave 30. apríla 2021.
Foto: TASR Jaroslav Novák



Okrem šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS) podporia všetci poslanci SaS v pléne Národnej rady (NR) SR programové vyhlásenie vlády (PVV). Podľa šéfa strany Richarda Sulíka chce SaS pokračovať v koalícii ďalej bez konfliktov. "Máme nádej, že budeme fungovať zvyšné tri roky do riadnych parlamentných volieb," vyhlásil.

Cigániková nepodporí program vlády Eduarda Hegera (OĽANO), pretože v materiáli sa nachádza bod o vytvorení unitárneho systému zdravotného poistenia. "Bohužiaľ, sa nám to nepodarilo v programovom vyhlásení vlády zmeniť," povedal v tejto súvislosti Sulík.



Šéf SaS je rád, že oproti roku 2010 sa dokázali v koalícii dohodnúť. "Radšej koniec s hrôzou, ako hrôza bez konca," vyhlásil v pléne počas diskusie k PVV. "Tentokrát sme našli silu, aby sme urobili novú dohodu, aby sme sa dali dokopy a fungovali ďalej," doplnil.

Sulík zopakoval, že sa radí medzi kritikov expremiéra Igora Matoviča (OĽANO), no treba mu uznať jeho zásluhy v boji proti korupcii. "Keby Igor Matovič nedostal mandát, keby neprevzal žezlo, tak sa tu kradne, ako sme to tu zažívali celé roky," skonštatoval.

Sulík, ktorý je zároveň šéfom rezortu hospodárstva, dúfa, že sa podarí spustiť tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce. Dúfa tiež, že sa podarí pokročiť v národnej vodíkovej stratégii.

Grendel: Vynútená výmena premiéra je vážnym zásahom do koaličných vzťahov



Vynútená výmena premiéra je vážnym zásahom do koaličných vzťahov. Pripustil to v piatok podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) v rozprave k programovému vyhláseniu vlády. Vyzdvihol však boj proti korupcii a dodal, že za pokus to stojí.

Poznamenal, že za uplynulý rok zvádzala vláda boj proti korupcii, boj proti pandémii, ale aj tretí boj, ktorý bol podľa jeho slov zbytočný. "To, že sa tu stretávame už po roku a znovu riešime programové vyhlásenie a vyslovenie dôvery vláde, to nespôsobila pandémia. Spôsobili sme si to my sami, a to tým, že sme bojovali s nesprávnym súperom. Bojovali sme sami proti sebe, lebo namiesto ľudí sme sa sústredili na seba," zdôraznil s tým, že myslí koalíciu aj opozíciu.

Vyhlásil, že vynútená výmena premiéra je vážnym zásahom do koaličných vzťahov. "A tváriť sa, že s nadšením ideme vyslovovať dôveru ďalšej vláde, akoby sa nič nestalo, by bolo falošné. Napriek tomu tvrdím, že za pokus to stojí," dodal Grendel. Je totiž presvedčený, že očista spoločnosti od korupcie je do veľkej miery zásluha vlády súčasnej koalície.

Blanár: Nová vláda je stále vládou Matoviča, pozície si vymenili rošádou



Súčasná vláda je stále vládou Igora Matoviča (OĽANO). Pozície si vymenili rošádou, no kompetencie im ostali. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR a Smeru-SD Juraj Blanár v piatkovej diskusii k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Riadenie štátu pod vedením Matoviča bolo podľa Blanára zlyhaním aj ostatných členov koalície a vlády. V pléne predložil pozmeňujúci návrh uznesenia k vládnemu programu, ktorý dopredu strana Smer-SD avizovala.

"Nové PVV museli predložiť preto, lebo vláda Igora Matoviča bola neudržateľná," skonštatoval. Namieta, že nový premiér Eduard Heger (OĽANO) v úvode diskusie ďakoval Matovičovi a odignoroval, čo všetko za uplynulý rok spôsobil. Matovičovu vládu označil za vládu chaosu. Keďže sa podľa neho kompetencie v rekonštruovanom kabinete nezmenili, obáva sa, že ani vláda pod vedením Hegera nebude iná.



Blanár rešpektuje, že vláda predložila podobný program ako pred rokom. Namieta však, že doň nezahrnula dôsledky pandémie. Tvrdí pritom, že práve vláda nesie zodpovednosť za tieto dôsledky vo viacerých sektoroch a tiež určitú mieru zodpovednosti za úmrtia na ochorenie COVID-19. Spochybňuje častú deklaráciu transparentnosti v PVV, keďže podľa neho vláda často konala v rozpore s tým. Ako príklad uviedol obsadzovanie pozícií prednostov okresných úradov či neskoré zverejňovanie plánu obnovy.

Uznesením, ktoré Blanár predložil, chce Smer-SD docieliť vyslovenie znepokojenia NR SR nad tým, že vláda vo svojom programe odignorovala tragické udalosti a ekonomické, sociálne aj finančné dôsledky pandémie. Navrhujú i zrušenie plošného testovania, okamžité hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu v NR SR a zriadenie parlamentnej komisie na preskúmanie zodpovednosti za negatívne javy v súvislosti s pandémiou.

Podobne sa vo faktických poznámkach vyjadrili aj ďalší členovia Smeru-SD a opozície. Namietali voči plošnému testovaniu aj núdzovému stavu. Dušan Jarjabek (Smer-SD) doplnil, že súčasná vláda má nízku dôveru ľudí a nedôverujú si ani členovia kabinetu medzi sebou. Problém vidí aj v strate dôvery ľudí voči inštitúciám. Vládna koalícia je podľa neho založená len na nenávisti voči Smeru-SD a jeho voličom. Koalícia na Blanárovo vystúpenie faktickými poznámkami nereagovala.

Začala sa diskusia k PVV, 18 rečníkov sa do nej prihlásilo písomne



V Národnej rade (NR) SR sa začala diskusia k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Zatiaľ sa do nej prihlásilo 18 rečníkov písomne. Záujem vystúpiť v pléne prejavili najmä opoziční poslanci. Okrem prihlásených zákonodarcov sa chcú do diskusie zapojiť aj viacerí ministri a podpredsedovia parlamentu. Vystúpil už aj šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Podľa rokovacieho poriadku písomne prihlásený člen snemovne môže rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Po ich vystúpeniach bude ešte množné prihlásiť sa ústne.

Plénum by malo v piatok rokovať do 19.00 h. Podľa odsúhlaseného postupu by malo plénum v pondelok (3. 5.) zasadať až do prerokovania PVV. Následne by mali poslanci hlasovať o dôvere vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Podmienkou na získanie dôvery od NRSR je, aby kabinet podporilo aspoň 76 členov snemovne.

Diskusia k PVV trvala aj v minulosti viac dní. Pri schvaľovaní programu kabinetu Igora Matoviča (OĽANO) trvala okolo piatich dní a zapojilo sa do nej okolo 70 rečníkov. Po rekonštrukcii vlády v roku 2018, keď Roberta Fica na premiérskom poste vystriedal Peter Pellegrini, sa do diskusie prihlásilo písomne 39 rečníkov z radov vtedajšej opozície. Program vlády kritizovali najmä preto, že sa v ňom po odchode Fica nič nezmenilo ani neaktualizovalo. V roku 2016, keď o dôveru NRSR žiadal Ficov kabinet, zasadala snemovňa šesť dní.



B. Kollár otvoril 27. schôdzu, premiér má predložiť vládny program



Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) otvoril mimoriadnu 27. schôdzu parlamentu. Premiér Eduard Heger (OĽANO) má na nej predložiť programové vyhlásenie vlády (PVV) a požiadať parlament o dôveru. Očakáva sa aj diskusia k vládnemu programu. V úvode prvého dňa rokovania je naplánovaný sľub poslanca aj návrh na voľbu podpredsedu snemovne.

Vláda svoj program schválila v stredu (28. 4.). Materiál má 131 strán a 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je opäť venovaná boju proti korupcii, posledná kultúre. PVV je doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19. Vláda deklaruje, že "revitalizované" PVV má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy. Opozícia už avizovala, že nepodporí súčasnú vládu.

Hegerovu vládu menovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla tohto roka. Podľa Ústavy SR musí kabinet po vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru. Na získanie dôvery potrebuje aspoň 76 hlasov poslancov.

NRSR bude v piatok rokovať do 19.00 h a v pondelok až do prerokovania PVV



Plénum Národnej rady (NR) SR bude v piatok o programovom vyhlásení vlády (PVV) rokovať do 19.00 h. V diskusii zrejme budú pokračovať aj v pondelok (3. 5.), kedy by o PVV mali aj hlasovať.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zároveň navrhol, aby v pondelok zasadal parlament až do prerokovania vládneho programu. Upozornil, že v utorok (4. 5.) je naplánovaná riadna schôdza NR SR. Plénum to odsúhlasilo.