Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Kollár otvoril 83. schôdzu, v programe sú aj vetované zákony

Na snímke zľava predseda parlamentu SR Boris Kollár a podpredseda NR SR Peter Pčolinský (obaja Sme rodina) po schválení termínu predčasných parlamentných volieb na 30. septembra 2023 počas 82. schôdze NRSR v Bratislave 31. januára 2023. Foto: TASR Martin Baumann

Poslanci by sa mali venovať aj viacerým návrhom, ktoré vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Bratislava 1. februára (TASR) - V stredu dopoludnia otvoril predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) 83. schôdzu. Jej program má viac ako 100 bodov. V úvode rokovania majú poslanci odhlasovať štyri novely zákonov.

Poslanci by sa mali venovať aj viacerým návrhom, ktoré vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Medzi nimi napríklad zákonu o ochrane ovzdušia či novele cestného zákona. Na opätovné prerokovanie vrátila aj zákon o dani z osobitnej stavby, ktorým sa má zdaniť tranzitný plynovod spoločnosti eustream sadzbou 6000 eur za kilometer.

Na programe je aj novela Ústavy SR z dielne Petra Pčolinského. Týka sa skrátenia volebného obdobia parlamentu, ráta aj s možnosťou referenda k tejto otázke. Čaká ich tiež vládna novela zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia.

Poslanci z OĽANO zas navrhli odmenu za účasť na parlamentných voľbách formou zľavy desať percent z poplatkov štátu či zníženie kvóra pri miestnom referende. V novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva navrhujú tiež znížiť započítanie prednostných hlasov vo voľbách do NR SR a vo voľbách do Európskeho parlamentu z troch percent na jedno percento, legislatívne upraviť prezidentské voľby poštou či zabezpečiť distribúciu zoznamu kandidátov do domácností aj vo voľbách do orgánov samosprávy.

Definitívne by mali na tejto schôdzi poslanci rozhodnúť aj o novele zákona o energetike či o ekologickej poľnohospodárskej výrobe. V druhom čítaní je aj novela zákona o integrovanom záchrannom systéme. Ráta s posilnením pôsobnosti Ministerstva vnútra SR na strategickej úrovni riadenia a koordinácie jednotlivých zložiek. Policajný zbor by sa mal začleniť medzi základné záchranné zložky tohto systému. Novela by mala umožniť vznik integrovaných bezpečnostných centier.