Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

B. Kollár otvoril schôdzu k viacerým vetovaným zákonom

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár. Foto: TASR – Martin Baumann

Zákonodarcovia by sa mali venovať novele zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu. Poslanci sa majú venovať zákonom, ktoré vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zákonodarcovia by sa mali venovať novele zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Hlava štátu avizovala, že ak parlament prelomí jej veto, chce sa obrátiť na Ústavný súd SR. Okrem toho čakajú plénum dva návrhy uznesenia NRSR k úmrtiu občana SR Jozefa Chovanca v Belgicku. V úvode schôdze si ho uctili minútou ticha.

Novela navrhuje zmeny v podmienkach výberu a odvolania generálneho i špeciálneho prokurátora. O funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR by sa mohli podľa úpravy uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mohol okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Špeciálnym prokurátorom by sa už nemusel stať len prokurátor GP.

Okrem toho čaká poslancov rovnako vetovaná novela zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR mala úprava umožniť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Druhou vetovanou je novela zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Upravuje spôsob a dôvody odvolávania osôb z týchto funkcií.

Dva návrhy uznesenia k úmrtiu slovenského občana v Belgicku predložili do parlamentu opoziční poslanci zo Smeru-SD, a tiež vedenie NRSR vrátane jej predsedu a podpredsedov. Kollár už avizoval zlúčenú diskusiu k návrhom.

Niektorí poslanci si v pléne odmietli dať rúška, Kollár prerušil schôdzu


Niektorí poslanci si v pléne Národnej rady (NR) SR odmietli nasadiť rúška. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ich menovite upozornil a chcel ich vykázať zo sály. "Kto má odvahu, dajte dole rúška!" ozývalo sa rokovacou sálou. Kollár následne prerušil schôdzu a zvolal rokovanie poslaneckého grémia.

"Nie ste na dedinskej zábave, správajte sa ako poslanci," napomenul Kollár poslancov, ktorí sa začali v pléne prekrikovať po tom, ako ich upozornil, že si majú nasadiť rúška. Dodal, že keď to zvládnu deti v škole, mali by aj oni. Zdôraznil, že majú ísť celému národu príkladom.

Medzi poslancami, ktorých upozornil, boli Andrej Medvecký, Milan Mazurek, Miroslav Urban, Peter Krupa (všetci ĽSNS), Štefan Kuffa a Tomáš Taraba (obaja nezaradení).