Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

KOLLÁR: Po páde Radičovej vlády roky vládol Fico, teraz to hrozí znova

Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Predseda NR SR dodal že, všetci členovia koalície by si mali uvedomiť prioritu plnenia programového vyhlásenia vlády a nesnažiť sa získavať za každú cenu politické body.

Bratislava 15. januára (TASR) – Konfliktná komunikácia medzi predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽANO) a jej podpredsedom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) destabilizuje vládnu koalíciu a podľa lídra Sme rodina a predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára ohrozuje plnenie programových cieľov koaličných strán.

„Historicky sme už raz takéto niečo mali, keď bola povalená Radičovej vláda a prišiel na dve volebné obdobia Robert Fico. Všetci aktéri a celá koalícia by si mali vstúpiť do svedomia, uvedomiť si túto hrozbu a prestať ,blbnúť',“ povedal v diskusii na TASR TV Kollár.

Bol by rád, keby táto štvorkoalícia dovládla celé štvorročné volebné obdobie. „Mrzí ma, že tieto hádky sú. Táto komunikácia je nešťastná a ľudia to veľmi zle vnímajú. Mrzí ma, že jeden náš kolega neustále provokuje, a rovnako ma mrzí, že druhý náš kolega mu neustále ,nalietava na bodáky',“ povedal Kollár.
Archívna sníka z rokovania NR SR 4. augusta 2010 v Bratislave. Vľavo expremiér a podpredseda parlamentu Robert Fico (SMER-SD) a vpravo predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dodal, že všetci členovia koalície by si mali uvedomiť prioritu plnenia programového vyhlásenia vlády a nesnažiť sa získavať za každú cenu politické body. „Ak to takto pôjde ďalej, nebudeme môcť naplniť svoj program. Možno sa preto rozpadne vláda, ja neviem,“ tvrdí Kollár s tým, že pre neho je neprijateľné takto pokračovať.

„Doteraz som bol ticho. Upokojoval som situáciu. Ale ak to bude takto pokračovať, aj my budeme musieť pristúpiť k úplne inej reakcii na takéto škriepky. To nie je ultimátum, ale aj my už musíme zmeniť formu. Doteraz sme boli korektní, nič sme nevyťahovali, nekomunikovali statusmi na sociálnych sieťach, nikoho nenapádali. Ale už je najvyšší čas pristúpiť k nejakým opatreniam, lebo to sa už netýka iba ich, ale aj nás,“ tvrdí predseda parlamentu.

Dodal, že jeho plánom bolo napraviť nespravodlivosť pri stanovovaní dôchodkov žien ročníkov 1957 – 63. „Zlým zákonom od pána Richtera zo Smeru-SD bolo postihnutých takmer 150.000 žien. A to sme stihli spraviť v septembri. Sľúbili sme ľuďom, že zrušíme doplatky za lieky pre dôchodcov, rodičov s deťmi do šiestich rokov a zdravotne ťažko postihnutých. Aktuálne je to v parlamente a na januárovej schôdzi by sme to mali schváliť,“ priblížil Kollár.
Na archívnej snímke sprava predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), poslanci Jana Bittó Cigániková a Marián Viskupič (obaja SaS) počas 18. schôdze NR SR 17. decembra 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Pripomenul svoj sľub pripraviť exekučnú amnestiu. „Je to veľmi dôležité, keďže po tejto kríze exekúcií ešte pribudne. To už komunikujeme s ministerkou spravodlivosti Kolíkovou, na jar by sme to mali priniesť. Chceme rozbehnúť výstavbu nájomných bytov. To je dôležité tesne po ,korone', aby sme naštartovali ekonomiku, tam sa budú investovať miliardy eur,“ povedal.

Podľa Kollára sa pôvodne čakalo, že kríza bude tlačiť ceny nehnuteľností dole, stal sa však pravý opak. „Ceny nehnuteľností idú hore. Ľudia si to nebudú môcť dovoliť,“ konštatoval. Nájomné v štátnom bratislavskom byte by sa pritom podľa neho malo pohybovať v sumách od 250 do 330 eur.

„O týchto veciach by sme sa mali baviť a pomáhať si navzájom, oni nám a my im zasa v ich programe. Namiesto toho sa bavíme o tom, čo kto povedal,“ uzavrel Kollár.

UPOZORNENIE: Televíznu diskusiu s predsedom parlamentu Borisom Kollárom zverejnia internetové portály Teraz.sk a TASR TV v nedeľu 17. januára.