Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

B. Kollár: Schôdza k vetovaným zákonom bude 2. septembra

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Prezidentka na konci júla oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR majú o zákonoch vrátených prezidentkou Zuzanou Čaputovou rokovať 2. septembra od 13.00 h. Pre TASR to uviedol predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

Kollár ešte v piatok (21. 8.) ubezpečil, že v koalícii je zhoda na tom, aby sa veto prezidentky prelomilo. Dodal, že poslanci sa k vráteným zákonom ešte doposiaľ nezišli, pretože sa nenašiel ich dostatočný počet. Rozhodli sa preto, že sa schôdza uskutoční koncom prázdnin, keď je už väčšina poslancov doma z dovoleniek.

Prezidentka na konci júla oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Ak NR SR prelomí jej veto, hlava štátu sa chce obrátiť na Ústavný súd SR.

Nepodpísala ani dva zákony, ktoré boli prijaté v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR mala úprava umožniť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Druhou vetovanou je novela zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Upravuje spôsob a dôvody odvolávania osôb z týchto funkcií.