Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

B. Kollár: Spor musia vyriešiť lídri OĽANO a SaS bez ultimát

Na snímke predseda Sme rodina a predseda NR SR Boris Kollár prichádza na stretnutie predstaviteľov koalície, ktoré sa konalo vo vládnom hoteli Bôrik v Bratislave v sobotu 20. augusta 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Kollár opätovne zdôraznil, že konflikt je založený na osobnom spore Matovič - Sulík.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár ocenil po sobotňajšom rokovaní koaličných strán návrhy na zmeny v koaličnej zmluve, s ktorými prišiel predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Skonštatoval však zároveň, že k dohode nedošlo, keďže je podmienená ultimátom SaS na odchod ministra financií SR Igora Matoviča (OĽANO).

Kollár opätovne zdôraznil, že konflikt je založený na osobnom spore Matovič - Sulík. "Musia si to títo dvaja vyriešiť, no nemožno dávať ultimátum, každý musí nejako ustúpiť," povedal Kollár, pričom zdôraznil potrebu dohody a normálneho fungovania vlády vzhľadom na ťažké obdobie, ktoré Slovensko čaká. V prípade odchodu liberálov z vlády situáciu podľa Kollára zhoršuje ešte to, že SaS nechce podporiť predčasné voľby. "Ako budeme vládnuť s menšinovou vládou, čo budeme 20 mesiacov sedieť bez toho, aby sme vedeli prijať dôležité zákony, rozpočet, ako budeme vedieť valorizovať dôchodky?" pýta sa Kollár.

Stretnutie v hoteli Bôrik malo prispieť k vyriešeniu koaličnej krízy. Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu.

Líder SaS Richard Sulík po rokovaní návrhy ocenil, upozornil však, že hlavná požiadavka liberálov na Matovičov odchod trvá a ak nebude splnená, predložené návrhy sú len kozmetické a nezmenia rozhodnutie SaS odísť ku koncu augusta z vlády.