Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

B. Kollár: V dejinách sú osobnosti, ktoré sa zapíšu natrvalo do pamäte

Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) počas pietneho aktu položenia vencov k Pamätníku M. R. Štefánika v Bratislave 4. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na Štefánika si zaspomínal aj šéf rezortu slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS), ktorý si jeho pamiatku uctil pri pamätníku v Ivanke pri Dunaji.

Bratislava 4. mája (TASR) – Medzi osobnosti národných dejín, na ktoré národ napriek rôznym turbulenciám politického vývinu za posledných 100 rokov nezabudol, patrí predovšetkým Milan Rastislav Štefánik. Uviedol to predseda Sme rodina Boris Kollár pri príležitosti 103. výročia Štefánikovej tragickej smrti. Jeho pamiatku si v stredu uctil položením vencov k Pamätníku M. R. Štefánika v Bratislave. Na pietnom akte sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger (OĽANO).

"V dejinách sú veci, udalosti a osobnosti, ktoré zažiaria, zhasnú a stratia sa do zabudnutia. Sú však aj udalosti a osobnosti, ktoré sa trvalo zapíšu do pamäti národa a ktoré si neustále pripomíname, respektíve potrebujeme pripomínať," zdôraznil Kollár.



Štefánikov život označil za zaujímavý, inšpirujúci a prínosný pre slovenský národ, je preto dôležité, aby sme si ho pripomínali. Jeho tajomstvo spočíva podľa Kollára v jeho tvrdej práci v odboroch, v ktorých pracoval, či v oblastiach, v ktorých sa pohyboval. Boli nimi napríklad astronómia, diplomacia či vojenstvo.

"Schopnosťou presadiť sa, pracovitosťou a obetavosťou siahal po najvyšších métach, pričom nezabudol na svoj malý utláčaný národ a snažil sa ho oslobodiť z jeho nelichotivého postavenia," podotkol Kollár. Pripomenul, okrem iného, že nie každému sa podarí presvedčiť vládnucich tohto sveta, aby sa prestali pozerať na svet okolo seba v ustálených, stáročia vymedzených geopolitických celkoch a súhlasili s vytvorením nových štátov na princípe sebaurčenia národov. Podľa Kollára netreba zabúdať ani na to, že výsledkom Štefánikovej práce bola aj vznik samostatného Československa, ktoré sa malo v jeho predstavách stať domovom a vlasťou slovenského národa.

Premiér označil Štefánika za výraznú osobnosť dejín, za vzor slušnosti, morálnosti a odvahy. "Tento muž je velikán našich dejín. Položil silné základy našej štátnosti," povedal Heger.

Na Štefánika si zaspomínal aj šéf rezortu slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS), ktorý si jeho pamiatku uctil pri pamätníku v Ivanke pri Dunaji. Jeho kroky označil za inšpiráciu. "Tak, ako on sám, aj vojna, v ktorej bojoval, sú dnes minulosťou za horizontom živej pamäte. Napriek tomu cítime, ako veľmi je táto minulosť prítomná. Po desaťročiach mieru v Európe dnes nevnímame vojnu len ako kapitolu z učebnice dejín, ako niečo vzdialené a neosobné. Na vlastné oči vidíme jej ničivú silu a utrpenie, ktoré prináša," skonštatoval Korčok.

Jeho kroky označil za inšpiráciu. Vyzdvihol odvahu brániť pravdu, fakt, že rozumel zmyslu diplomacie so striktným presadzovaním záujmu štátu a národa. Jeho diplomatická práca zároveň ukazuje, čo znamená vlastenectvo bez nacionalizmu, bez šovinizmu, bez nenávisti. Pripomenul tiež, že Štefánik dobre rozumel tomu, aké dôležité je mať bojaschopnú armádu. "Neberieme situáciu na ľahkú váhu a správame sa zodpovedne voči budúcnosti nášho štátu. Kto iný, ak nie generál Štefánik, nám v tomto úsilí môže byť vzorom," odkázal Korčok. Štefánika by sme mali podľa neho vidieť nielen ako "najvýznamnejšiu osobnosť našej histórie, ale aj ako naďalej funkčný kompas pre moderné, sebavedomé a demokratické vlastenectvo“.